Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

“SÜT FİYATI REVİZE EDİLMELİ”

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, son dönemlerdeki döviz hareketliliği ve girdi maliyetlerindeki artışın süt fiyatındaki revizyon beklentilerini arttırdığını belirtti

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Üreticilerin 13-13.50 lira arasından sütünü sattığına dikkat çeken Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, önümüzdeki dönemlerde döviz yükselişi ve girdi maliyetlerinden etkilenmemesi adına sütün en az 14.50-15 lira seviyelerinden alınması gerektiğini belirtti. Bir önceki süt fiyatına yapılan revizyonun doğru hamle olmadığını kaydeden Çetin, “Enflasyonun yüzde 72 olduğu seviyelerde, asgari ücrete yüzde 50 zam geldiği yerde süt fiyatı 12 liradan, 13 lira yani yüzde 8’lik bir artış yapıldı. Bu artışta dövizdeki hareketlilik karşısında yem ve enerji gibi üretim maliyetlerinin yükselmesiyle üretici için sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Yem fiyatlarına, enerjiye gelen her zam üreticinin kazancının azalmasına neden oluyor. Bizim önerimiz süt fiyatlarının kısa aralıklarla revize edilmesidir. Bir defada yüzde 40- 50 seviyelerinde zam yapılmaktansa iki aylık sürelerle süt fiyatı kontrolde tutulmalı. Girdi maliyetleri artmadan süt fiyatları revize edilmeli.  Hem tüketici yüksek zamlarla karşılaşmak durumunda kalmaz hem de üretici üretimini sürdürülebilir şekilde yapar” dedi. 

 DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİK DÜŞÜNDÜRÜYOR!

 Yerel seçimler sonrasında döviz hareketliliğinin kestirilemediğine dikkat çeken Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Bizim sektördeki üretim girdi maliyetleri dövize endeksli. Son günlerde dövizde de bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Yerel seçimler sürecinden sonra dövizin daha sert hareketler yapacağı konuşuluyor. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa başta yem ve enerji girdi maliyetlerimize ciddi oranlarda zam gelmesi söz konusu olur. Süt fiyatları bu doğrultuda revize edilmez ve üretici zarar eder duruma düşerse birkaç sene önce yaşadığımız dişi hayvanların kesilmesi sonucu ortaya çıkar.  Üreticinin elindeki dişi hayvanını kestirmemesi gerekiyor. Bunun içinde baştan beri dediğimiz gibi üreticinin kazanması gerekiyor” dedi.

BALIKESİR’E BÜYÜK ONUR!

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin üyelerine yönelik sunduğu başta damızlık hayvan imkânı gibi hizmetleriyle Üretimde En İyi Örnek Ödülü’nün sahibi olduğunu kaydeden Hasan Çetin, “Süt piyasasında yaşadığımız sıkıntılara rağmen Balıkesir olarak başarılı işlerin altına da imza atıyoruz. Anadolu İzlenimleri Derneği tarafından tarım ve üretim sektörüne yönelik “Üretim ve Üreticinin Yüzyılı” programında Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak Üretimde En İyi Örnek Ödülü’nün sahibi olduk. Her şartta üretmeyi, şehrimize ve ülkemize katma değer katmayı amaçlayan Birliğimiz, damızlık sığır hayvan imkânı gibi projelerle üyelerinin yanında olmuştur. Amacımız kaliteli ırkın yaygınlaşmasını katkı sağlayıp Balıkesir’deki süt üretimini daha da yukarıya taşımak. Bunun için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğiz” dedi.