Balıkesir’de bir yılı aşkın süre önce restorasyon çalışması başlayan Hamidiye Cami ve İbrahim Bey Cami’nin akıbetleri tartışma konusu oldu.  İki tarihi camide bir yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları askıya alınırken vatandaşlar uzun süredir ibadete kapalı olan Hamidiye ve İbrahim Bey Camilerinin bir an önce ibadete açılmasını bekliyor.

 

 

Akıncılar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Abdülhamit Han’ın kendi parasıyla yaptırdığı üç camiden biri olan Hamidiye Cami ve Hisariçi Mahallesi’ndeki 1739 yılında yapılan İbrahim Bey Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarının geleceği tartışma konusu oldu. Bir yılı aşkın bir süre önce restorasyon çalışması başlatılan iki camide çalışmalar durma noktasına gelirken, Balıkesir’in en tarihi camileri arasında yer alan Hamidiye ve İbrahim Bey Camilerinin kapılarının kilitli olması vatandaşın tepkisini çekiyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, restorasyon çalışmaları esnasında planın dışında ortaya çıkan detayların projeye dahil edilmesinden dolayı restorasyon çalışmalarının yavaş ilerlediğini söyledi. Erarı, şunları söyledi: “Kamu İhale Kanunu inşaatlarda yüzde 10 sapmayı normal karşılamaktadır. Bu net hesap yapılabilen inşaatlarda böyle bir sapma oranı var. Fakat restorasyonlarda böyle bir imkan söz konusu değildir. Örneğin; zeminle ilgili ayrıntılı bir çalışma yapmanız mümkün değil. Projelendirilirken yapının tüm özelliklerini görebilmeniz mümkün değildir. Görebildiğiniz mümkün olabildiğince bilgiyle hazırlanan projeyle Kurul’a gidiyorsunuz, Kurulun kabul ettiği şekliyle restorasyona başlıyorsunuz. Restorasyona başladıktan sonra yapıya yaptığımız müdahalelerle yapıda önceden sahip olmadığımız çok yeni bilgilere ulaşıyoruz. O bilgilerle projenin bir kez daha değişebiliyor. Hatta birçok kez değişebiliyor. Uygulamaya başladıktan sonra bu bilgileri alıyoruz. İki camide de bu böyle oldu.

 

YENİ FİRMALAR BEKLENİYOR

İki camiyle ilgili ortaya çıkan yeni gelişmelerin maliyetleri etkilediğini ve firmaların işi bıraktığını belirten Muhammet Şakir Erarı, “İbrahim Bey Cami’nde yapının sıvaları açıldıktan sonra duvar içlerinde çok ciddi boşlukların olduğunu fark ettik. Önemli bir güçlendirme yapılması icabet etti. Dükkânların tabanlarının kemerlerin zayıfladığını oradaki sıvanın orijinal bir sıva olduğunu gördük ve onu koruyamaya çalıştık.  İbrahim Bey Cami’nde tuvalet sokağa bakıyordu ve çok rahatsız edici bir görüntü vardı. Bu problemi kökten çözmek için tuvaletin yerini değiştirmeyi planladık. Bunun düzeltmesi yapılmaya başlandı bu da zaman aldı. Bütün kararlar alındı ve bu kez de işlerin maliyeti yükseldi. 2018 yılının sonlarında bu artışlar oldu. Bu tarihlerde yüklenici firmalar maliyet artışı karşısında restorasyon çalışmalarına devam etmek istemediler. Ağustos ayında da mevzuatta bir değişiklik oldu, yarım kalan işleri devam ettirmek istemeyen firmaların işlerini bırakmalarına izin verildi. Bu izine istinaden firmalar işleri bırakıp tasfiyelerini talep ettiler. Hem Hamidiye hem İbrahim Bey Cami’nde durum böyle oldu”