Bakan Sönmez: Balıkesir Mehmetçik’e zırh üretecek

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’nin tarihi yatırımlarından biri Bandırma’da faaliyete geçti. Yıllardır işlenmek içinb ithal edilen Bor madeni kurulacak Karbür Tesisi ile beraber Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

BALIKESİR BOR’UN MERKEZİ OLACAK

Bandırma’da yapımı planlanan bor karbür tesisi için düğmeye basıldı. Tesisin temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Borda artık icraat dönemi, uygulama dönemi, somut çıktı dönemi” diyerek bunun en güzel örneğinin ise Bandırma’da olacağını açıkladı. Bakan Dönmez Balıkesir’i dünya bor pazarında merkez bir konuma getireceğiz. Balıkesir, Mehmetçik’e zırh üretecek. Mehmetçik’in kahramanlıklarında her zaman onların yanında olacak” şeklinde konuştu.

 

BOR İLE HİZMETE DEVAM

Valisi Ersin Yazıcı da, “Türkiye’ye en güzel sütü, eti, sebzeleri yetiştiren bu güzel şehir, dünyada az bulunan bor madeni ile de hizmet etmeye devam ediyor. Savunma sanayine güç katacak proje ile bor karbür tesisi stratejik bir ürün üretecektir. Savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu ürünü bor ile geliştirecektir. Fitne odakları bizi yıldırmasın. Biz kardeşlik bağlarımızı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Terör örgütlerinin oyunlarını boşa çıkaracağız” diye konuştu

 

Nükleer ve Savunma Sanayisi Güçlenecek

Yüksek teknolojiyle zırh üretimi ve nükleer başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılan bor içerikli ürünler imal edilecek Yatırım tutarı ise yaklaşık 70 milyon dolar. 24 ayda tamamlanması hedeflenen tesiste ilk etapta yılda 1000 ton kapasiteyle devreye girecek ve yaklaşık 25-30 milyon dolar değerinde ürün üretilecek.


 

Bor karbür tesisinin temelleri atıldı

BİR RÜYA GERÇEK OLDU

Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisinin temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Bandırma’da atıldı. Dünya bor karbürünün yaklaşık yüzde 8’inin üretileceği tesisin temel atma töreninde konuşan Dönmez “Türkiye, artık madenlerini yurtdışına ağırlıklı olarak ileri teknoloji ürünleri olarak ihraç edecek” dedi.

‘TÜRKİYE ARTIK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDECEK’

Dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip Türkiye, savunmadan nükleere, metalurjiden makine sanayiye kadar pek çok alanda kullanılmak üzere bor karbür elde etmek için önemli bir adım attı. Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Balıkesir Bandırma’da atıldı.Törende konuşan Bakan Dönmez Sözlerine “Yüksek teknoloji temelli dönüşüm ve uç ürün üretme hedefimiz doğrultusunda önemli bir aşama olan Bor Karbür Tesisimizin temelini atmanın gururunu ve sevincini sizlerle paylaşarak sözlerime başlamak istiyorum. Bor Karbür Tesisimizle birlikte; katma değeri yüksek ileri teknoloji bor ürünlerini ülkemize kazandırmanın ilk adımını bugün atıyor, yarınların altyapısını bugünden kuruyoruz” diye başladı.

“SANAYİDE DE NÜKLEER ALANDA DA KULLANILACAK’

Türkiye’nin savunma sanayideki yerlilik oranının yüzde 70’lere ulaştığını aktaran Dönmez Enerjiyi de teknolojide Türkiye’nin yeni savunma sanayisi yapmak istiyoruz. Bugün ileri teknoloji bor üretiminde ilk adımını attığımız bor karbür tesisimizle birlikte milli enerji milli savunmaya en büyük desteği verecek, gücümüze güç katacak. Bandırma’daki tesisimizde üreteceğimiz bor karbür düşük yoğunluğu ve yüksek ısıya dayanma özelliği ile savunma sanayimizin yerlilik oranının artırılmasına da büyük oranda katkı sunacak. Bor karbür yüksek sertlik ve mukavemet/yoğunluk oranının kritik olduğu taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanılacak. Bunun yanı sıra aşınmaya dayanıklı makine ve seramik parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda da bor karbürü kullanacağız. Yaptığımız bu stratejik dönüşümle ülkemize sağlanan katma değer; bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımında 500, nükleer gibi sektörlerde ise 2000 kata kadar çıkabiliyor” dedi.

‘BORUN KATMA DEĞERİ 4000 KATA KADAR ULAŞACAK’

Tesisin açılışında konuşan Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer “Bugün ülkemizin dünyaya satılan borun yüzde 59’u, Eti Maden tarafından dünyaya ihraç ediliyor. Türk borunu 100 ülkeye bor ulaştırıyoruz. Bugün açılışı yapılan tesis, uzun emekler sonucu oluşan bir proje. 20 yıl önce borun yüzde 97’sini tonu 200 dolardan satan Türkiye, bundan sonra borun katma değerini aşamalı olarak, 200, 2000 ve nihayetinde 4000 kata çıkaracak. Unutulmasın ki en iyi savunma üretimdir” ifadelerini kullandı.

BOR KARBÜR ÜRETİMİ 2021 SONU İTİBARİYLE BAŞLAYACAK

Çinli China Machinery Engineering Corporation (CMEC) firmasının inşa edeceği fabrika 70 milyon dolara mal olacak. Tesis, 2021 sonunda tamamlanacak. Tesis, açılışının ardından ilk etapta yılda 1.000 ton kapasitesiyle üretim yapacak. Üretilen bor karbür savunmadan nükleere metalurjiden makine sanayiye kadar pek çok alanda kullanılacak.
Dünyada yaklaşık 12.000-15.000 ton Bor Karbür üretilebilmektedir. Piyasada hakim üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore, İngiltere bor karbür üretimi yapmaktadır. Bandırma Bor Karbür Tesisinde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştirilerek yaklaşık 25-30 milyon dolar değerli ürün üretilecek.