Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, yaz mevsimin gelmesiyle birlikte ortaya çıkan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi riskiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi riskiyle ilgili açıklamada bulundu. Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının ortaya çıktığına dikkat çeken Hüdayi Tanrıkulu, keneler tarafından taşınan virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakaların ölümle sonuçlanabileceğini belirtti. Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “     Kenelerin olağanüstü çoğalmasının en önemli nedeni eko-sistem tahribatıdır. Eko-sistemin esası, doğanın kendini koruma adına, kendi iç ve dış dinamiklerinin birbirleri ile dengeli ilişkisidir… Keneler de eko-sistemin denge unsurlarından biri olup, doğada birtakım canlı ve cansızla ilişki halindedir Kenelerin Yayılma Nedenleri; küresel ısınma, göç eden veya hareket halinde yaban hayvanları, başıboş sahipsiz hayvanlar, kontrolü ihmal edilen evcil hayvan nakilleri, kontrolsüz veya kontrollü insan gezi ve göçleri” dedi.

 

ALINABİLECEK ÖNEMLERİ SIRALADI

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi riskine karşı alınabilecek önemlerle de ilgili bilgi veren Tanrıkulu, “ Ekosistemdeki canlılar birbirini dengeler. Yani hiç mücadele etmemek, doğayı kendi haline bırakmak, kimyasallarla mücadele etmekten daha iyidir. İlaçlama arttığı oranda kene sayısı artacaktır. Evcil hayvanlarımızın ektoparaziter mücadelelerini düzenli olarak yapmalıyız. Giysilerde bilek ve boyun kısmı sıkı sıkı kapalı olmalı ve giysiler açık renkli olmalıdır. Özellikle pantolon paçaları, çorap içine sokularak ve hatta üzerine çizme giyilerek dolaşılmalıdır.  Sahadan, araziden, kırsaldan döndükten sonra, vücutta özellikle kulak içi ve çevresi, saç ve çevresi, koltuk altı, bacak araları, diz kapağının arka kıvrımları, göbek deliği ve diğer vücut kıvrımlarının arası el ve aynalar vasıtasıyla; çocuklar da ebeveynleri  tarafından mutlak surette günlük kene muayeneleri yapılmalıdır. Sahada giyilen giysilerle ev içinde dolaşılmamalıdır. Düzenli vücut temizliği (banyo, taranma v.s.) ihmal edilmemelidir” dedi.