Balıkesir valiliği döneminde, sigorta skandalı ve nitelikli dolandırıcılıkla Türkiye gündemine oturan Mustafa Yaman, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ilk kayyum atandığı dönemde Cumhurbaşkanı ve bakanlara hediye adı altında belediyeye 600 bin TL fatura kestirmiş!

YİNE HARCAMALARLA GÜNDEMDE

 

Balıkesir valiliği döneminde imza attığı skandallarla Türkiye gündeminden düşmeyen Mustafa Yaman, Mardin Valisi ve Kayyum Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar ülke gündeminde.

 

SİGORTA ŞİRKETİNİ DOLANDIRIYORDU

 

Balıkesir Valisi iken Ankara Çayyolu’ndan aldığı hasarlı villayı, Balıkesirli bir sigorta şirketine ‘Hasarsız’ diye beyanda bulunup sigortalatan sonra da para koparmaya çalışırken yakalanan Yaman Vali, Valilik YİKOB bütçesinden yaptığı faiş harcamalarla da gündeme gelmişti.

 

BELEDİYENİN İÇİNİ BOŞALTMIŞ

 

Mardin valiliğinin yanı sıra, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mustafa Yaman’ın, burada da Cumhurbaşkanı ve bakanlara hediye alıyorum gerekçesiyle özel şirketlerden belediyeye yüzbinlerce TL fatura kestirdiği ortaya çıktı.

Süleyman Soylu müfettiş gönderdi

 

Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve bazı bakanlara Mardinli bir gümüşçüden 600 bin TL’lik hediye aldığı iddia edilen Yaman Vali’yi ilk yalanlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşan Soylu, “Ben böyle bir hediye almadım, Yaman’ı incelemek üzere müfettiş gönderdim” dedi.

 



VALİ YAMAN BİLDİĞİNİZ GİBİ

Mardin Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’li bakanlara gümüşçüden 600 bin liralık hediye aldığı iddia edildi.

Binlerce parça hediye gümüş alındı iddiası

DW Türkçe’nin ulaştığı belge ve faturalara göre Vali Yaman, Mardin’deki Fırat Silver isimli gümüşçüden Cumhurbaşkanı Erdoğan için 3 Mayıs 2017’de 136 bin 946 lira 73 kuruşluk hediye alıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu içinse aynı firmadan alınan hediyenin bedeli 39 bin 883 lira 45 kuruş. Yine bu belgelere göre, Yaman’ın görevde olduğu yıllarda Mardin Belediye Başkanlığı, dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz için 23 bin 772 lira 52 kuruş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık için 21 bin 792 lira 44 kuruş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu için 74 bin 886 lira 89 kuruş ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak için de 83 bin 207 lira 68 kuruş değerinde hediye aldığı iddia edildi. Belgeler Yaman’ın tüm bu harcamaları hem belediyenin resmi kayıtlarına işlediğini, hem de faturaları dosyalandırdığı belirtildi.

Ziyafet konaklama harcamaları

DW’nin haberinde ; Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Yaman’ın kayıtlara geçirdiği ‘ziyafet’ ve konaklama harcamaları da, söz konusu belgelere göre yaklaşık iki milyon lira. Buna göre 1 Ocak 2019’da Mardin’i ziyarete giden Bakan Soylu ve beraberindeki heyet için 266 bin 760 liralık ziyafet veriliyor. Kayıtlar, Soylu ve beraberindeki heyetin 3 bin 800 kişiden oluştuğunu gösteriyor. Mardin’deki yerel kaynaklara göre ise, kentte bir defada 3 bin 800 kişiye ziyafet verebilecek bir mekan yok denildi.

 

AKP’liler için lüks araçlar kiralanmış

13 Mart 2019’da ise Belediye Başkanlığı, bu defa Bakan Bak ve beraberindeki heyette bulunan iki bin 600 kişinin ziyafet ve konaklama giderlerini karşılıyor.
Alt alta sıralanan başkaca ziyaretlerde verilen ziyafet ve konaklamaların gideriyse 2 milyon lirayı buluyor. Kayyumun, Cumhurbaşkanı, AKP’li bakan ve vekillerin ziyaretleri için yaptığı lüks araç kiralamalarının kayıtlı toplam tutarı da bir milyon lirayı geçiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Mardin ziyareti için 281 bin liralık lüks araç kiralanıyor. Kayyum yine İçişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet için 49 bin; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ve heyeti için 49 bin; Kültür ve Turizm Bakanı ve heyeti için 79 bin liralık lüks araç kiralamaları yapıyor.
Kayyum Yaman’ın daha önce de bakanların karşılanması sırasında ikram edilen kuruyemişler için iki ay içerisinde 235 bin 105 liralık alım yaptığı ortaya çıkmıştı.

 

Mustafa Yaman’dan ‘hediye’ inkarı

 

HDP’li Ahmet Türk’ün görevinden alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı’nca Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na görevlendirilen Vali Mustafa Yaman, kayyum yönetimi döneminde belediye hakkında yapılan iddialara yanıt verdi.

Yaman, “Şehre gelen heyetlere zaman zaman bu şehirde üretilen telkari gibi ürünler, rozetler sembolik olarak veriliyor. Bunlar da çok yüksek meblağlar değil. Bundaki amaç terörle olan mücadeleyi sekteye uğratmak, teröre destek veren unsurlara destek vermek ve bir şekilde terör adına itibar suikastı yapmaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz. Söylenen her şey yalan ve yanlış. Oradaki faturaların hepsi heyetlere verilen sembolik hediyeleri ihtiva eden faturalardır. Ekinde teklif mektupları onaylar var. Bunların hepsi de Sayıştay tarafından hem de mülkiye başmüfettişliği tarafından incelendi. Türkiye’de en az ödeneği kullanan büyükşehir belediye başkanvekiliyim. Bu da teftiş raporunda var. Devlet büyüklerimize hiçbir özel hediye verilmemiştir. Zaten görülecektir. Bir algı yapılıyor. Bu algıda dosya tamamen verilse ortaya çıkacak” dedi.

Yorumlar
Yorum Yazmak İçin Tıkla


Yorum yapın

ÖNEMLİ: Haberlere yapılan yorumlardan kesinlikle https://gazetekspres.com/ sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret veya ahlak dışı kelimeler içeren yorumların ip adresleri güvenlik açısından kayıt altına alınmaktadır. (IP ADRESİNİZ: 89.252.187.71)