EKSPRES’in UKOME tarafından ulaşım tarifelerine zam yapılmamasına karşın okul servislerinin yaptığı yüzde 30’u bulan zammı gündeme getirmesiyle velilerde harekete geçti. EKSPRES’in ‘Karar yok zam var’ başlığıyla yayınlanan haber sonrası zammın yasal olmadığını öğrenen Kadir Akar, konuyla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verip, BİMER ve CİMER’e şikâyette bulundu.

UKOME tarafından ulaşım tarifelerine zam yapılmamasına karşın okul servislerinde yüzde 30’a ulaşan zammı Balıkesir EKSPRES’in haberiyle öğrenmişti. “Karar yok zam var!” başlığıyla yayınlanan haber sonrasında servisçilerin yasal olmayan bir şekilde tarifelere zam yapmasına bazı veliler sessiz kalmadı. EKSPRES’in haberini okuduktan sonra harekete geçen Kadir Akar, servis fiyatlarına yasal olmayan zamla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verip, BİMER ve CİMER’e de şikâyette bulundu. Geçtiğimiz yıl servis ücreti olarak 100 lira ödediğini, bu yıl kendisinden 130 lira talep edildiğini belirten Kadir Akar, yüzde 30 oranında yapılan zammın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Servis firması tarafından kendisine verilen faturada 100 liranın taşıma bedeli, 30 liranın ise servis hostes bedeli olarak yansıtıldığını ifade eden Akar, servis taşımacılığında hostes bedeli diye bir kalemin olmadığını bu tutarın servis ücreti içerisinde yer alması gerektiğini kaydetti.

EKSPRES’İN HABERİ SONRASI HAREKETE GEÇTİ

Yasal olmayan servis ücreti zammıyla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe veren Kadir Akar, “Geçtiğimiz yıl okul servis ücreti 100 liraydı. Yeni eğitim-öğretim yılında tarafıma ulaşan zarfta servis ücreti olarak 130 lira talep edildi. Yani yüzde 30 oranında bir zam vardı. Servis firmasından fatura istedim. Gelen faturada 100 lira öğrenci taşıma bedeli, 30 lira ise hostes bedeli olarak belirtilmiş. Sonrasında EKSPRES gazetesinde yayınlanan “Karar yok zam var” başlığıyla yayınlanan haberi gördüm. İlgili kurumlar tarafından taşıma tarifelerinde zam yapılmamasına karşın servis firmaları kendi belirledikleri oranlarda zam yapmışlar.  Okul servislerine yasal olmayan bir şekilde zam yapıldı ve bizim bundan haberimiz yoktu. EKSPRES gazetesine de toplumu bilgilendiren bu haberinden dolayı teşekkür ediyorum. Sonrasında bu haberi tüm yakınlarıma, tanıdığım velilere gönderdim.” dedi.

YÜZDE 30 ZAM ÇOK YÜKSEK

Yetkili birimler tarafından zam kararı alınmamasına karşın servisçilerin keyfi zamlarıyla ilgili kurumları harekete geçirmek için girişimde bulunduğunu söyleyen Kadir Akar, İstanbul gibi büyük bir şehirde yüzde 12 oranında zam yapılırken Balıkesir’deki yüzde 30’luk zammın çok yüksek olduğunu söyledi. Yasal çerçeveler içerisinde hakkını arayacağını söyleyen Akar, “  Yaptığım araştırma sonucunda faturaya yansıtılan hostes bedeli diye bir kalemin olmadığını, bu bedelin öğrenci taşıma bedelinin içerisinde yer alması gerektiğini öğrendim. Konuyla ilgili bu araçların denetimini yapmakla sorumlu olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdim. BİMER, CİMER gibi birimlere konuyu aktardım. Benim gibi konudan şikayetçi olan birçok veli var. İstanbul’da yüzde 12 oranında zam yapılırken Balıkesir’de yasal olmayan bir şekilde yüzde 30 zam yapılmasını doğru bulmuyorum” dedi.