2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız’la, yeni dönemi ve Balıkesir’in eğitimdeki son durumunu konuştuk.  Balıkesir’in yeni eğitim öğretim yılına hazır olduğunu kaydeden Yıldız,  iki ilçe haricinde tüm ilçelerde tekli eğitime geçtiklerini söyledi. Yıldız, ayrıca liselere geçiş sınavında Balıkesir’in Türkiye’de 9.sırada yer aldığını belirtti.

 

 

 

Balıkesir’de birkaç okul haricinde tüm okullarda tekli eğitime geçtiklerini kaydeden Yıldız,   inşaatı devam eden bazı okullarda ise birleştirmeye gittiklerini belirtti. Balıkesir’in liseler geçiş sınavında Türkiye’de 9.sırada yer aldığına dikkat çeken Yıldız, akademik başarının yanı sıra sportif, kültürel ve bilimsel alanlarda da ciddi başarılar elde ettiklerini vurguladı. TÜBİTAK projelerindeki başarı grafiğinin son yıllarda arttığına işaret eden Yıldız, kendisinin göreve başladığı dönemde 7 olan eser sayısının geçen yıl 37’ye yükseldiğini açıkladı.

 

187 BİN 843 ÖĞRENCİ

DERS BAŞI YAPACAK

 

Okulların fiziki ve eğitim açısından yeni döneme hazır olduğunu kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, 9 Eylül Pazartesi günü 187 bin 843 öğrencinin ders başı yapacağını belirtti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü ilimizdeki 1108 eğitim kurumumuzda 187 bin 843 öğrencimiz ve 15 bin 16 öğretmenimizle başlayacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hedefimiz hem eğitimde hem spor, sanat ve bilimde en önde gelen Balıkesir’i oluşturmak. Yaz tatili sürecinde okullarımızın yeni eğitim-öğretim yılına hem fiziki anlamda hem de eğitim anlamında hazır olması için elimizden gelen tüm gayretleri gösterdik. Okullarımızın boyası ve temizlikleri yapıldı. İnşallah pazartesi günü öğrencilerimizin hizmetinde olacak. Yine her yıl olduğu gibi Bakanlığımızca gönderilen öğrencilerin ders kitapları şu anda okullarımıza ulaştırıldı. Pazartesi günü öğrencilerimiz ders kitaplarını sıralarında hazır bir şekilde bulacaklar.

 

20 İLÇENİN 18’NDE

TEKLİ EĞİTİM YAPILACAK

 

Yeni dönemde Balıkesir’in 20 ilçesinin 18’nde tekli eğitime geçtiklerini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız,  Altıeylül ve Karesi’de arsa bulamadıklarından dolayı bazı okullarında ikili eğitimi sürdürmek zorunda kaldıklarını belirtti.  Yıldız, “ Yaklaşık 3 yıldır Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden biri okullarda tekli eğitime geçmekti. Göreve başladığımız günden bu yana Sayın Valimizle birlikte tüm okullarımızı tekli eğitime kavuşturabilme adına çalışmalar yaptık. 20 ilçemizin 18’nde tekli eğitime tamamen geçmiş durumdayız. Sadece Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde birkaç okulumuz kaldı ikili eğitim yapan. Bu okullarda da arsa imkânı olmadığı için yeni okul yapamıyoruz. Bu okullarda önümüzdeki günlerde tekli eğitime geçecek. Bu yıl Edremit ilçemizdeki tüm okullar tekli eğitime geçmiş oldu. Son birkaç gün içerisinde Edremit ve Bandırma’da çok büyük eğitim yatırımları oldu” dedi.

 

ZAĞNOS PAŞA ORTAOKULU

HATİCE FAHRİYE İLKOKULU’NA GİDECEK

 

Bazı okullara yeni okul binası yapılması durumundan dolayı başka okullarla birleştirildiğini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, “ Bu yıl yeni yapılan okullarımız var. Bu okullarımızdan dolayı bazı okullarımızda birleştirilmeye gidildi. Zağnos Paşa Ortaokulu, deprem güçlendirilmesi nedeniyle yıkılmak durumundaydı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 32 derslik yepyeni bir bina yapılacak. Bu nedenden dolayı Zağnos Paşa Ortaokulu, Hatice Fahriye Eğinlioğlu İlkokulu’nun binasını ortaklaşa kullanacaklar. Öğlene kadar Hatice Fahriye Eğinlioğlu İlkokulu öğrencileri bu binada eğitim görecek, öğleden sonra Zağnos Paşa Ortaokulu öğrencileri bu binada eğitim-öğretime devam edecekler” dedi.

 

15 TEMMUZ ŞEHİTLER

ANADOLU LİSESİ DE TAŞINDI

 

Yeni okul binası yapılan okullardan birinin de 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi olduğunu kaydeden Yıldız, “ Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisemizin bahçesinde yeni okul binasının yapımına başlandı. Mevcut binayla ilgili de depremle ilgili rapor gelince yıkmak zorunda kaldık. Şu an Soma Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Fakültesinin ilerisinde yeni 32 derslikli okulumuza 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’ni taşıdık. Okul tamamlandığında 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’ni eski yerine taşıyacağız”

 

BURHAN ERDAYI İLOKULU’NUN

YERİNE PLEVNE ORTAOKULU TAŞINACAK

 

Burhan Erdayı İlkokulu ve Plevne Ortaokulu’nun birleştirme kapsamına alındığını belirten Yıldız, “Bu yıl en büyük hedeflerimizden biri Burhan Erdayı İlkokulu’nu tekli eğitime geçirebilmekti, bu anlamda 100. Yıl EML bahçesinde 32 derslik çok büyük bir okul atölyeleriyle birlikte yapımına başlandı. Ancak son 1 yıldır ekonomik kriz nedeniyle bina yetişmediği için şu anda yüzde 98’i tamamlanmış durumda. İnşallah ikinci dönem Burhan Erdayı İlkokulu yeni binasına taşınacak. Burhan Erdayı İlkokulu’ndan boşalan binaya Plevne Ortaokulu’nu alacağız. Plevne Ortaokulu’nun binasına ise Plevne İlkokulu geçmiş olacak. Böylelikle hem Plevne İlkokulu hem Burhan Erdayı İlkokulu tekli eğitime geçmiş olacak. Kadriye Kemal İlkokulu’nda bu yıl ikili eğitime geçmek durumunda kaldık. Çünkü devamlı göç alan bir muhit ve buraya acilen yeni okula ihtiyaç var” dedi.

 

TOKİ’YE SPOR LİSESİ YAPILIYOR

Karesi ilçesi sınırlarında sadece Atatürk İlkokulu’nda ikili eğitim yapıldığına dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Ali Hikmet Paşa İlkokulu’nun yeni okul binasının açılmasıyla Atatürk İlkokulu’nun da tekli eğitime döneceğini söyledi. TOKİ’de yapımı devam eden spor lisesi projesi hakkında da bilgi veren Yıldız, “ Karesi ilçemizde bir sıkıntımız yok, sadece Atatürk İlkokulu’nda ikili eğitim devam ediyor. Onda da Ali Hikmet Paşa İlkokulu yeni yapılan 32 derslik binaya geçtiğinde Atatürk İlkokulu’nu da tekli eğitime geçireceğiz. Merkezde bunun dışında sıkıntımız yok. Devam eden yeni okul inşaatlarımız var.  TOKİ’de devam eden 24 derslikli spor lisesi 200 kişilik öğrenci yurdu içerisinde çok büyük spor salonu ve altında güreş için masa tenisi için ayrı ayrı atölyeler olacak. Türkiye’nin 81 ilinin 60’nda spor lisesi vardı Balıkesir gibi güreşle basketbolla öne çıkmış bir ilde spor lisesinin olmaması büyük bir eksiklikti Bakanlığımızla görüştük ve inşaata başlandı ve şu anda yüzde 90’nı tamamlandı” dedi.

 

LİSELERE GEÇİŞ SINAVINDA

 TÜRKİYE 9.SUYUZ

 

Balıkesir’in akademik başarıda Türkiye’nin en önde gelen illeri arasında yer aldığını belirten Yakup Yıldız,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere geçiş sınavıyla ilgili açıkladığı sıralamada Balıkesir’in ilk 10’da yer aldığını açıkladı. Bakanlığımız ilk defa bu yıl iller bazında liselere giriş sınavının sonuçlarını açıkladı.  Yıldız, “Liselere geçiş sınavında Türkiye’de 9.sıradayız. Hatta yüzde 10’luk yerleştirilmeye bakıldığında Türkiye’de 7.sıradayız.  Bu anlamda Balıkesir eğitimde uzun yıllar öne çıkmış bir ilimizdir. Ama bizim için her şey akademik başarı değildir. Akademik başarının yanı sıra bazı değerlerle de yetişmesini çok önemsiyoruz. Sayın Valimizin himayelerinde yürütülen Sporda Yetenek Onunla Gelecek projesi kapsamında öğrencilerimizin hepsinin bir spor dalıyla uğraşması en büyük amaçlarımızdan biri.  Çocuklarımız için en büyük tehlikelerden biri obezitedir. Bir diğer tehlike sosyal medyadır. Bunun için öğrencilerimizin sporla, sanatla ve bilimle uğraşmaları çok önemli. Geçen yıl çok güzel bir projemiz oldu; ‘Balıkesir Bağlamada Buluşuyor’ diye. 20 ilçeden 87 öğrencimiz bağlama öğrenerek yılın sonunda çok güzel kapanış programı icra edildi”dedi.

 

 

TÜBİTAK SERGİSİNE GİDEN

PROJELER SAYISINDA REKOR BALIKESİR’İN

Okullarda üretilen bilimsel projeler açısından da son yıllarda önemli mesafeler kat ettiklerini vurgulayan Yıldız, “İki yıl içerisinde TÜBİTAK projelerinde çok büyük ilerleme kaydettik. Göreve geldiğimizde TÜBİTAK sergisine giden eser sayısı 7 iken geçen yıl 37’ye ulaştık. Çağrılan 100 projenin 37’si Balıkesir’e aitti. Bu rekorlar her yıl Eskişehir’e ait olurmuş geçen yıl biz egale ettik.  Bursa bölge sergisinde birincilik alan 12 eserin 6’sı Balıkesir’e aitti. Robotikle ilgili proje hazırlayan öğrencilerimiz dünya üçüncülüğü elde etti. İnşallah bu güzelliklerin devam etmesini istiyoruz”

 

LİSELERE YERLEŞTİRMEDE SIKINTI YOK

Geçtiğimiz yıl liselere yerleştirmede yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmadığını belirten Yıldız, şu ana kadar herhangi bir liseye yerleşememiş öğrencinin bulunmadığını söyledi. Yıldız, “ Geçen yıl liselere yerleştirmede yeni sistemden dolayı birçok ilimizde sıkıntılar yaşanmıştı. Birçok öğrenci adres esas alındığı için istediği okullara yerleşememişti.  Bu yıl itibariyle sıkıntı yaşamadık. Şu an itibariyle yerleşemeyen öğrencimiz yok. Nakil süreçleri okul açıldıktan sonra da devam edecek. BENGİ projemizi bu yılda devam ettireceğiz. BENGİ Projesiyle okullarımızda bir okuma kültürü edinildi. Liseye geçiş ve üniversite sınavlarında okuyan ve okuduğunu anlayan öğrenciler başarılı oluyor. Bunları başarabilirsek ne mutlu bizlere” dedi.