Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, konkordato ilan eden ve üreticilere 32-33 milyon lira değerindeki süt paralarını ödemeyen Yörsan’dan dolayı üreticilerin mağdur olduğunu ifade etti.

Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, eylül ayı içerisinde konkordato ilan eden Yörsan firmasının üreticileri zor durumda bıraktığını kaydetti.  Yörsan’ın Balıkesir’deki üreticilerin 70 günlük süt alacağını ödemediğini bunun da 32-33 milyon liraya tekabül ettiğini ifade eden Şimşek, kendileri vasıtasıyla Yörsan’a süt satan ve 3 milyon 120 bin lira alacağı olan üyelerinin 1.5 milyon liralık kısmını Birlik olarak ödediklerini söyledi. Şimşek, konuyla ilgili şunları söyledi:  “Balıkesir süt üretiminde Türkiye’de ilk üç il içerisinde yer alıyor. Bu potansiyeli bulunan Balıkesir’de süt üreticilerinin en büyük problemlerinden biri Yörsan firmasının durumu.  Geçtiğimiz yıllarda yerli sermayeden yabancı sermayeye geçti ve el değiştirdikten sonra da sıkıntılar baş gösterdi. Daha önceki sıkıntıları aşmışlardı ancak geldiğimiz nokta itibariyle eylül ayı itibariyle konkordato ilan ettiler. Üreticilerinde o tarihten geriye dönük 70 günlük süt alacağı vardı.  250 tonu Balıkesir ili içerisinden, 200 tonu da çevre illerden alıyordu. Bu 250 tonluk süt alımının da rakamsal değeri 33 milyon lira seviyelerinde. Üreticimiz bu parasını alamadı. Alamıyor da. Şu anda bir muhatapta yok. Aşırı derecede mağduruz. Bu mağduriyeti gidermek için Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Birliği olarak en azından kendi pazarladığımız sütlerden alacağımız 3 milyon 120 bin liranın, 1.5 milyon lirasını Birlik bütçesinden üyelerimize ödedik. Böyle bir imkânımız vardı ve üreticilerin ağustos ayı ödemesini ödedik. Yörsan’dan da 1 kuruş para almadık. Şirketi şu anda yönlendirenlerinde ödeme yapmaya hiç niyetleri yok. Geriye dönük borçlardan 1 kuruş ödemiyorlar. Konkordatodan sonra aldıkları sütlere ödemeye yapıyorlar. Bu da Balıkesir üreticisine büyük bir darbe vurdu” dedi.

MALİYETLER ARTTI,SÜTÜN FİYATI DEĞİŞMEDİ

Süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin artmasıyla belinin büküldüğünü ifade eden Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, desteklerinde yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Şimşek, “ Zaten döviz artışından dolayı girdi maliyetlerimiz yükseldi. Sonrasında dövizdeki düşüşe rağmen yem fiyatlarının geriye gitmediği bu dönemde ciddi bir yük kaldı üzerimizde. Süt fiyatlarımız aynı değişmiyor. Tüketiciyi düşünürken üreticiyi düşünen hiç yok. Diğer tarafta Bakanlığımızdan aldığımız teşvikler geçtiğimiz yılın ilk üç ayına göre 12 kuruş olan örgütler üzerinden pazarlanan süte bu sefer en yüksek tutar 9 kuruş. 3 kuruşta oradan üreticinin desteği kesilmiş durumda” dedi.

ÜRETİCİ ÜRETEMEZ HALE GELDİ

Süt üreticisinin zor durumda olduğunu vurgulayan Cihat Şimşek, Yörsan’ın süt üreticilerine ödeme yapması için yetkililerden destek beklediklerini söyledi. Mevcut durum itibariyle üreticinin üretim yapmaktan uzaklaştığını belirten Şimşek, “ Yetkililerden öncelikle beklediğimiz bu işin anası olan sütün kendi parasıdır. Yörsan’a ödemediği paraları ödemesi için devlet yetkililerinden destek bekliyoruz. Bu paraların ödenmesi gerekir. Her önüne gelen konkordato ilan edip üreticilerin ürettiği ürünün değerin üzerine yatacaksa bu sektörde kimse üretmez hale gelir. Herkes bu sektörden kaçar. Diğer tarafta da verilen desteklerin azalması değil artması lazım. Bu kadar ekonomik saldırı altında olan üreten kesimin desteklerinin artacağı yerde azalması, insanların yapmış olduğu işlerde heyecanını yitirmesine neden oluyor. Bu sektörün dışında kalmasına sebep veriyor. Bizim toplumumuzu üretmekten uzaklaştırıyor. Bunun önüne geçmek için desteklerin artması gerekiyor” dedi.