Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin Balıkesir’deki seçimlere itirazını reddetti. Gerekçesinde, somut deliller ortaya koymak yerine “Logomuz koyu basıldığı için seçmenin aklı karıştı” diyen Ok ve ekibine, ret geldi.

 

Seçimleri kaybetmeyi bir türlü hazmedemeyen İYİ Parti’ye son sözü YSK söyledi. Komik gerekçelerle seçimleri şaibeli gibi gösterip halkı kışkırtan İsmail Ok ve ekibi, İl Seçim Kurulu’ndan sonra YSK’ya da başvurdu. YSK, İP’in itirazını kabul etmedi.

SOMUT DELİL YOK!

31 bin geçersiz oyun yeniden sayılmasını talep eden İP, “OY pusulasında logomuz koyu basıldığı için seçmen ayırt edemedi” diye gerekçe sununca somut deliller isteyen İl Seçim Kurulu, 298 sayılı yasanın 112. Maddesine göre geçersiz oyların tekrar sayılmasının mümkün olmayacağı belirterek ret vermişti.

 

İşte İP’in itiraz gerekçesi “Halk sarı güneşi siyah gördü”

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, “Siyah-beyaz oy pusulaları, partimizin amblemini halkın anlamasını zorlaştırdı. Partimizin sarı güneş amblemi siyah göründü” diyerek trajikomik bir itiraz gerekçesi sundu.

 

Yücel Yılmaz bugün mazbatasını alacak

İsmail Ok’un bir haftalık çadır tiyatrosunun ardından, Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Yücel Yılmaz mazbatasını bugün alacak. Projelerini ve sözlerini bir an önce yerine getirmek isteyen Başkan Yılmaz, hızlı bir şekilde yola koyulacaklarını belirtti. Yılmaz, bugün resmen Büyükşehir Belediye Başkanı olacak.

“% 60 oy alıp başkanlığı kazanacağım” diyen İsmail Ok, YSK’nın kararının ardından bugün istese de istemese de yenilgiyi hazmedecek.


 

İTİRAZLARI YSK DA KABUL ETMEDİ

 

İYİ Parti’nin, Yüksek Seçim Kurulu’na(YSK) yaptığı geçersiz oyların yeniden sayılması talebi reddedildi. Hiçbir somut gerekçeye dayanmadan seçim sonucuna itiraz eden İYİ Parti, İlçe Seçim Kurulları ve İl Seçim Kurulu’ndan aldığı olumsuz yanıt sonrası son çare olarak YSK’ya da yaptığı başvuru reddedildi.

 

İYİ Parti, İlçe Seçim Kurulları ve İl Seçim Kurulu’na başvurarak Marmara, Manyas, Gönen, Susurluk, Altıeylül, Burhaniye, Gömeç, Bandırma, Karesi, Ayvalık, Erdek, Edremit, Kepsut, Dursunbey ve Bigadiç’teki geçersiz oyların yeniden sayılması için yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu’na da yaptığı başvuru reddedildi.  Bir haftadır Balıkesir’deki seçimlerin şaibeliymiş gibi göstermek için Adliye’nin önünde nöbet tutan Ok, ilk etapta İYİ Parti’nin logosunun koyu olması gibi komik bir gerekçe ortaya koyarak geçersiz oyların yeniden sayılmasını istemiş, sonrasında da Balıkesir’deki tüm oyların sayılmasını talep etmişti. İlçe Seçim Kurulu ve İl Seçim Kurulu’ndan aldığı olumsuz yanıtların ardından son olarak YSK’ya da başvuru yapan İsmail Ok’ aradığını buradan da bulamadı. İYİ Parti’nin itiraz dilekçesini görüşüp karara bağlayan YSK, İlçe ve İl Seçim Kurullarının verdiği kararları yasaya uygun bularak 298 sayılı yasanın 112. Maddesine göre geçersiz oyların tekrar sayılmasının mümkün olmayacağına hükmetti.

 

HİÇBİR HUKUKİ GEREKÇE VE DELİL YOK

 

İl Seçim Kurulu’nun incelemesi sonucunda verilen karar şöyle: “İYİ Parti’nin doğrudan sandık kurulları tarafından yapılan işlemlere yönelik yaptığı itirazların kanuna uygun ve kabul edilebilir olmadığı zira; herhangi bir sandık sonuç tutanağında işaret edilen geçersiz oy toplamının belirli bir rakamının ya da yüzde oranının üzerinde olması halinde tek başına ilgili sandıklarda oyların yeni baştan sayılmasının gerektirmediği.  Herhangi bir sandık sonuç tutanağında geçersiz oylar bulunduğu işaret edilmesine rağmen bu geçersiz oyların neden geçersiz sayıldığına dair herhangi bir şekilde sandık sonuç tutanağı üzerindeki ilgili kısımda sandık kurulu tarafından yazılan bir açıklama yapılmamasının tek başına geçersiz olduğu işaret edilen oyların yeni baştan sayılmasını gerektirmediği. Herhangi bir sandık sonuç tutağı üzerindeki yazıların tamamen sandık kurulu başkan ve üyelerine ait olduğu ve onlar tarafından varsa düzeltilmelerinin yapılarak imzalandığı nedeni ile tutanak üzerinde elle yapılmış bir düzeltme bulunmasının tek başına oyların yeni başkan sayılmasını gerektirmediği, Balıkesir, Altıeylül, Susurluk, Gönen, Gömeç, Manyas, Marmara, Burhaniye, Kepsut, Edremit, Erdek, Ayvalık, Karesi, Bandırma, Dursunbey ve Bigadiç İlçe Seçim Kurullarının verdikleri kararların yasaya uygun olduğu, 298 Sayılı yasanın 112.maddesi göz önüne alındığında, herhangi bir sandık sonuç tutanağı ile ilgili olarak hukuki gerekçe ileri sürülmeden ve deliller sunulmadan ilgili sandıktaki oyların yeniden sayılmasının mümkün olmayacağı anlaşılmakla İYİ Parti tarafından doğrudan sandık kurulu işlemlerine yapılan itirazların reddine karar verilmiştir”  ÜMİT ULUS