2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına az bir süre kala okul alışverişi telaşı başladı. Eğitim harcamaları arasında en önemli gider kalemlerinden biri olan kırtasiye ürünleri de raflardaki yerini aldı. Dövize endeksli kırtasiye ürünlerinin fiyatı geçen yıla nazaran aynı seviyelerde seyrederken, boyama ürünlerindeki artışta dikkat çekti.

 

 

En başta gelen okul alışverişi olan kırtasiye ürünlerinin fiyatları geçtiğimiz yıldan bir farkı yok. Dövize endeksli olan özellikle kağıt ürünleri olmak üzere kırtasiye ürünleri fiyatları geçtiğimiz yılki fiyatlardan alıcı bekliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kırtasiyeci Kadir Yavuz, kırtasiye ürünleri fiyatlarında bir oynama olmamasına karşın satışların istenilen seviyede olmadığını belirtirken milyoncular ve market zincirlerinde kırtasiye ürünlerinin satılmasının bellerini büktüğünü kaydetti. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yılla geçen yılı kıyasladığımızda bazı kırtasiye ürünlerinin fiyatı düşerken bazı ürünlerinde arttı. Ancak ekonomik krizden dolayı insanların alım gücü düştü. Önceden veliler bir defada gelip tüm kırtasiye masraflarını yapardı. Son birkaç yıldır vatandaşlar kırtasiye alışverişlerini birkaç aya bölüyor. Bir kısmını okulun başladığı ay yapıyor, sonraki ay bir diğer eksikleri kapatıyorlar” dedi.

 

KIRTASİYECİ ESNAFI MARKET
VE MİLYONCULARDAN DERTLİ

Kırtasiyeci esnafının ekonomik krizin yanı sıra milyoncu ve market zincirlerinin de kırtasiye ürünü satmalarının kendilerini zor duruma düşürdüğünü belirten Kadir Yavuz, “ Kırtasiyece esnafı zor durumda. Bir yandan ekonomik krizle boğuyor bir yandan da milyoncu ve market zincirleriyle rekabet etmeye çalışıyor. Kırtasiyeci kırtasiyeciliğini yapsın, market marketliğini yapsın, milyoncular kendi işini yapsın. Kırtasiyeciler sadece kırtasiye ürünü satarak gelir elde ediyor. Bizler kırtasiyede makarna satamıyoruz ya da milyoncuda satılan ürünleri satamıyor. Ancak onlar kırtasiye ürünlerini satıyorlar.

 

SATIŞLAR İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

 

Kırtasiye ürünleri fiyatlarının geçtiğimiz yılla aynı seviyelerde olduğunu kaydeden Yavuz, “Kâğıt ürünlerindeki fiyatlar aynı seviyelerde. Geçen yıl okulların açılmasına yakın dönemde kâğıda üst üstü iki defa zam geldi. Bu yılla kıyasladığımda biraz düşüş var. Kitaplarda bir daralma yaşanıyor. Büyük firmalar ekonomik sıkıntılardan dolayı kapanmak durumda kaldı. Kağıt ürünlerinde geçen yıla göre çok fazla oynama olmadı ancak boyama ürünlerinde ciddi artışlar yaşandı. Özellikle önemli boyama ürünleri satan markalar zamlandı. Şu anda işler istenilen seviyede değil. Okullar açıldığında işlerimiz biraz daha hareketlenir. Ancak geçtiğimiz yıllarda insanlar kırtasiye alışverişini okullardan açılmadan birkaç hafta önce bir defada yapardı. Kırtasiyecilik mesleği de yavaş yavaş bitme noktasına geliyor” dedi.