Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

ZAM ŞAMPİYONU

BASKİ Olağanüstü Genel Kurul toplantısında CHP’lilerin kabul, AK Parti ve MHP’nin ret oylarına karşın oy çokluğuyla suya yüzde 58 oranında zam yapıldı.

BASKİ Olağanüstü Genel Kurul

Birinci kademe su tüketim bedeli olarak 22,60 lira ödeyen Balıkesirliler, yeni zamla birlikte eylül ayından itibaren suya 36 lira ödeyecek. Bu zamla birlikte Balıkesir, Türkiye’de İzmir’den sonra suyu en pahalı kullanan ikinci şehir oldu.

SAĞAY: AZ BİRAZ DAHA GAYRET EDİP İZMİR’İ DE GEÇİN!

Su zammı mecliste CHP ile AK Parti’yi karşı karşıya getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay, BASKİ’nin suya yaptığı zamla birlikte Balıkesir’in İzmir’in ardından Türkiye’de en pahalı su tarifesini kullan ikinci şehir olduğunu belirtti.  Sağay, “Az biraz daha gayret edin birinci olalım. BASKİ Genel Müdürümüze video çekip vatandaşımıza nasıl teyemmüm alınacağını göstermesini istiyoruz.”

AKIN: OĞLUM PARAYI NE YAPTINIZ!”

AK Parti grubunun eleştirisine yanıt veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise, “Biz BASKİ’ye bir kez kredi almadık. BASKİ’nin bu duruma düşmesinin sebebi bunlar. Dört ay boyunca suya yüzde 15 indirim yaptı diye uykunuz kaçtıysa kaçsın arkadaş. 6 kez kredi çekmişsiniz. Şimdi buradan soruyorum ne yaptınız oğlum bu parayı. Yazık değil mi bu millete.” Su tarifelerine zam gündemiyle toplanan BASKİ Olağanüstü Genel Kurulu’ndan suya yüzde 58 oranında zam çıktı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın başkanlık yaptığı BASKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda yüzde 58’lik zam oranı CHP ile AK Parti’yi karşı karşıya getirdi. Genel Kurul toplantısının başlangıcında su zammıyla ilgili teknik bilgi veren BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, temmuz ayı itibariyle kurumun borcunun 5 milyar 821 milyon liraya yükseldiğini dikkat çekti. Suyu maliyetlerinin altında sattıklarını ve yeni yatırımlar için bütçeye ihtiyaç duyduklarını kaydeden Öztürk, “Maliyeti karşılamak için suyu 60,57 liraya satmamız lazım. Şu anda suyu 22,60 liraya veriyoruz. Kurumun aylık gelirimiz 160-170 milyon lira, giderimiz ise 270 milyon lira. Büyükşehir Belediyesi sübvanse etmese çark dönmeyecek.  Yüzde 58’lik zamda sıkıntımızı çözmeyecek ama 22,60 liralık suyu 36 liraya satması gereken bir su var. Bütçenin ana gelir kaynağı mal ve hizmet alımlarıdır. Yüzde 60’baz aldığımızda 36 lira gibi bir rakam çıkıyor. Biz ortalama 22,60 liraya satıyoruz, bu rakamı yakalamak adına suya hesaplarımızda çıkan yüzde 58,9 oranında bir zam yapılması gerekti.” dedi.

SAĞAY: “TÜRKİYE’DE EN PAHALI SUYU KULLANAN İKİNCİ ŞEHİR OLDUK”

BASKİ’nin suya yaptığı fahiş zam oranını eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay, “Belediyeyi devraldığınızda BASKİ’nin borcunu 4 milyar lira diye söylemiştiniz bugün 5 milyar 822 milyon lira diyorsunuz. Burada üç çeşit zam uygulaması var. Siz seçildikten sonra yüzde 15 indirim yapmayalım dediğimizde siz suya yüzde 15 indirim yaparak iki ay içerisinde BASKİ’nin zararını kat be kat arttırdınız. Burada yaptığınız indirimin bedelini vatandaşa misli misli çıkartacaksınız. TÜFE oranında her ay suya zam gelmekte, bu da faturalara yansımaktadır. Yetmemiş gibi sudaki birinci kademeyi 15 tondan, 10 tona indirdiniz. 11 ton su kullanana vatandaşımız 299 lira su faturası öderken şu anda bu zamdan sonra 490 lira ödeyecek. Bu yüzde 68.9 zamma geliyor ama eskiden 15 ton su kullanan vatandaşımız 430 lira öderken şimdi 1010 lira ödeyecek. Daha önce 30 büyükşehir belediyesi arasında su fiyatlarında 16.sıradaydık. Bugün itibariyle bu zam geçerse Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi arasında az bir farkla İzmir birinci, Balıkesir ikinci oluyor. Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi arasında bu başarı gerçekten başarıdır. Az biraz daha gayret edin birinci olalım. BASKİ Genel Müdürümüze video çekip vatandaşımıza nasıl teyemmüm alınacağını göstermesini istiyoruz.” dedi.

YÜZDE 15 İNDİRİM YAPTIM DİYE UYKUNUZ MU KAÇTI ?

BASKİ’nin suya yaptığı zammın altında geçmiş dönemden gelen borçlar olduğunu ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “ Milyarlarca borçlanıp 50 yıllık tesislerle, arıtma yapmadınız. Şu anda sorunun sebebi olanlar bize konuşup bir şey anlatmasınlar. Ama şerefim üzerine bunu çözeceğiz. 2014 yılında devir borcu 433 milyon lira. Bunun yüzde 195 milyon lirası CHP’li belediyeler dediler bunun içinde Erdek’te var. 2022 yılında aynı zammı yapmışlar, hatta daha fazlasını yapmışlar. Üstüne bir de 6 kez kredi almışlar. Biz BASKİ’ye bir kez kredi almadık. BASKİ’nin bu duruma düşmesinin sebebi bunlar. Dört ay boyunca suya yüzde 15 indirim yaptı diye uykunuz kaçtıysa kaçsın arkadaş. 6 kez kredi çekmişsiniz. Şimdi buradan soruyorum ne yaptınız oğlum bu parayı. Yazık değil mi bu millete. Altyapı yok, Körfez’de arıtma yok. Yüzde 70’le birinci sırada olan kayıp kaçak geçmiş dönemin bize bıraktığı ayıptır. Bizde bunu çözeceğiz. Balıkesir’deki 32 arıtmanın bir tanesi haricinde hiçbirinin geliştirme ünitesi yapılmamış. Kim yapmış 2017’de Allah rahmet eylesin Edip abi yapmış. O da olmasa hiç yapılan bir şey yok. 5 milyar 800 milyon lira borçta kredi almadık BASKİ’ye. Hatlar 70 yıllık, depolar 35 yıllık. Körfez’deki arıtmalar ömrünü doldurmuş. İrsaliye hattını başladık. Su hatları yüzgece dönmüş. Biz her ay belediyenin bütçesinden 120 milyon lira BASKİ’ye para aktarıyoruz. Biz bunun üzerine bu kadar daha yatırım yapmalıyız. Sulama hatlarını değiştirmeliyiz. Yıl 2024, 20 yıldır bu memleketi yönetiyorlar 400 kilometreye yakın asbestli boru var. Biz bunu değiştireceğiz. İhtiyaç sahiplerine biz gereken desteği vereceğiz.”

AKIN :“ELİNİZ ARMUT MU TOPLUYORDU, BU PARALARI NEREYE HARCADINIZ”

Geçmiş döneme dair faaliyetleri ve bütçe harcamalarını sert sözlerle eleştiren Akın, “ Yüzde 70 kaçak varken sizlerin eli armut mu topluyordu. Bu kadar parayı nereye harcadınız. Bu parayı doğru yönetebilseydiniz Körfez’de su sorunu çözülebilirdi. 2022 yılının başında yüzde 60 zam yapıldı. 2023 yılının 11.ayına kadar özel bankalarda 3 milyar 641 milyon liralık kredi kullanıldı. İnanın bu para bizde olsa bu sorunu çözerdik. Bugün zam yapmamızın sebebi biriken cari borçlar ve biriken kredi borçları. Ben bunları çözmek için 10 numara kartı hayata geçirdik. Bu kartlar dağıtılacak. İhtiyaç sahiplerine yatırılacak.  Bu kadar sorunun üzerine Ayvalık içme suyu terfi istasyonunun temelini attık. 8 kilometre hat çalışmasını başladık hatta bitmek üzere. 10 yılda 14 kuyu açmışsınız 4 ayda biz 5 kuyu daha açtık ve suyu bulduk. Kurum içerisinde tasarruf tedbirlerimizi aldık. Beni tanımayanlar demişler ki Ahmet Akın kaçıyor. Oğlum ne kaçması biz bu memleketin yüzde 50’sinin fazlasının oyunu aldık. Burada memleketin en çok oyunu alan kişi olarak buradayım. Bir hata çıkar özür dilerim. Yapmam gerekeni de aslanlar gibi yaparım.  Gariban insanların su ihtiyaçlarını karşılayacağız.