Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin Irak’a ihracatı, geçen yılın ocak-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi.
Irak, geçen yıl Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 5’inci ülke oldu. Bu, ülkenin Türkiye’nin ihracatından aldığı pay yüzde 4,73 olarak gerçekleşti.
Irak’a bu dönemde en fazla ihracat gerçekleştiren sektör 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu.
Türkiye’den Irak’a en fazla ihracat 3 milyar 89 milyon dolarla İstanbul’dan yapılırken, onu Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin takip etti.
Türkiye-Irak arasında hayata geçirilmesi planlanan Kalkınma Yolu Projesi ile Basra’dan Türkiye’ye kara ve demir yolu ulaştırma koridoru kurulması hedefleniyor.
Mevcut durum itibarıyla Kalkınma Yolu Projesi Türkiye’nin bağlantısallığı açısından en önemli köşe taşlarından biri olarak görünüyor. Zira proje, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak “en kısa proje” olarak öne çıkıyor.
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa-Mardin Hızlı Tren Hattı projeleri Yatırım Programı’na dahil edilmişti.
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Irak, Türkiye ve bölge ülkeleri arasındaki ekonomik entegrasyonun güçlenmesi bekleniyor.
Proje tamamlandığında Basra Körfezi’nden Avrupa’ya yönelecek ticaret süresinin 12 ila 15 gün kısalması bekleniyor. Bu durum sadece süreyi kısaltmıyor, aynı zamanda taşımacılık maliyetlerini de düşürüyor.