Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Gülsüm Akça

Kadınların Psikolojik ve Cinsel Sağlık: Sorunlar ve Çözüm Yolları

Kadınların psikolojik ve cinsel sağlığı, kadınların yaşamını etkileyen bir dizi faktörden oluşur. Kadınların cinsel sağlığı, çiftler arasında oluşan bir değer yargısı değildir. Cinsel sağlığın olumsuz etkilenmesi, kadınlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Kadınların cinsel sağlığını etkileyen toplumsal cinsiyet kuralları ve cinsel mitler bulunmaktadır. Cinsellikle ilgili yanlış öğretilerin kabul edilmesi ve doğru bilgilendirmelerin yapılmaması, kadınların cinsel sağlığını olumsuz etkiler.Kadınlar arasında en yaygın görülen cinsel sorunlardan bir tanesi olan vajinismus, cinsel birleşme esnasında kadın cinsel organının istemsiz şekilde kasılarak erkek cinsel organının girişine izin vermemesidir. Hastalığın temelinde çoğunlukla ilişkiden korkma, cinsellik konusunda baskıcı bir toplum içerisinde yetişmiş olma gibi psikolojik etmenler yatmaktadır. Vajinismus hastalığının tedavisinde hekim tarafından verilen tıbbi tedaviye ek olarak psikolojik tedavi uygulanması şarttır. Bu şekilde uygulanacak doğru bir tedavi süreci sonucunda vajinismus hastalığının yüzde yüze kadar önüne geçilebilmesi mümkündür.Kadınlar arasında sıklıkla görülen bir diğer cinsel sorun orgazm bozukluğudur.

Orgazm, kadınlarda ve erkeklerde cinsel ilişki sırasında duyulan hazzın en yüksek seviyeye erişmesi durumuna verilen isimdir. Yaş ilerledikçe ereksiyon bozukluğunun görülme sıklığında da artış gözlenir. Genç yaşta görülmesinde ise olası fizyolojik problemlerin yanı sıra yoğun iş hayatı ve stres, önceki dönemde yaşanmış cinsel başarısızlıklar ve partnerini tatmin edememe korkusu gibi psikolojik sorunlar rol oynayabilir.

Kadınların cinsel sağlığını etkileyen diğer sorunlar arasında cinsel isteksizlik, eşler arasındaki ilişkiyi oldukça kötü yönde etkileyebilen bir durumdur. Yoğun iş temposu, stresli yaşam, cinsel fobi ve yaşanan kötü cinsel deneyimler, her iki cinste de cinselliğe karşı isteksizlik gelişmesine yol açabilir. Altta yatan herhangi bir hormonal veya fizyolojik hastalık olmaması durumunda sorunun kaynağının tamamen psikolojik olduğu.Kadınların cinsel sağlığını etkileyen diğer sorunlar arasında anorgazmi, normal bir uyarılma döneminden sonra orgazm olamama durumu, cinsel tecrübesi az olan ve cinsel ilişkiye yeni başlamış olan kadınlarda görülmektedir. Anorgazminin en sık görülen psikolojik nedenleri arasında; takıntılı bir şekilde ilişkinin nitelikleriyle ilgilenme, hata yapma korkusu, kendini aşırı eleştirme, başaramama korkusu, emosyonel travma gibi psikolojik nedenler, özgüven azlığı, vücudunu beğenmeme, kontrolünü kaybetme korkusu, depresyon, anksiyete bozuklukları, alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili bazı ilaçlar, menapoz, kronik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, yoğun ilaç kullanımları, ilişki problemleri (aldatılma yada aldatılma kuşkuları) yer alır.Kadınların cinsel sağlığını etkileyen diğer sorunlar arasında cinsel ağrı bozuklukları, vajinadaki istem dışı kasılmanın aşamalı egzersizlerle ortadan kaldırılması, kadının genital anatomisiyle ilgili temel bilgileri edinmesi için eğitim verilmesi, gevşeme, imajinasyon, duyarsızlaştırma tekniklerinin uygulanması gibi tedaviler bulunmaktadır.

Kadınların psikolojik ve cinsel sağlığı, kadınların yaşamını etkileyen bir dizi faktörden oluşur. Kadınların cinsel sağlığını etkileyen toplumsal cinsiyet kuralları ve cinsel mitler, yanlış öğretilerin kabul edilmesi ve doğru bilgilendirmelerin yapılmaması, kadınların cinsel sağlığını olumsuz etkiler. Kadınların cinsel sağlığını etkileyen sorunlar arasında vajinismus, orgazm bozukluğu, cinsel isteksizlik, anorgazmi, cinsel ağrı bozuklukları yer alır.

Kadınların cinsel sağlığını etkileyen sorunların tedavilerinde hekim tarafından verilen tıbbi tedaviye ek olarak psikolojik tedavi uygulanması şarttır. Bu şekilde uygulanacak doğru bir tedavi süreci sonucunda kadınların cinsel sağlığının yüzde yüze kadar önüne geçilebilmesi mümkündür.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER