18 Kasım tarihli gazetede yayınlanan yazımda Büyükşehir Belediyesi’nin örnek çiftlik kurarak öncülük ve eğiticilik görevini üstlenmesini ve ürünlerini yakın illerde ve satış ofislerinde satmasını önermiştim. Bu yazıyı yazarken Altıeylül Belediyesi’nin Nergis Köyü’nde yaptığı yatırımdan haberim yoktu. Gazetede okuyunca çok mutlu oldum.

Belediye 70 dönümlük bir arazide yaptığı yatırımla burada çeşitli ürünler yetiştirip bunları satmayı ve aynı zamanda çiftçileri eğitmeyi planlıyormuş. Aklın yolu birmiş. 2017 yılında başlayan bu çalışma benimde hayallerimden biri olduğu için, gerçekleşmiş olmasından ziyadesiyle memnun oldum. Başta belediye başkanı Hasan Avcı olmak üzere katkısı bulunan bütün çalışanlara teşekkür ederim.

Böyle bir çalışma neden önemli:

Çünkü Balıkesir; Türkiye’nin en önde gelen bir tarım kentidir.  Ülke tarımının her türlü sorununu en ağır şekilde yaşayan bir ildir. Günümüzde tarım ve hayvancılığın geldiği nokta ortada. Ayrıca gıda güvenliği konusu da giderek önem kazanıyor. Hal böyle iken Altıeylül Belediyesi’nin örnek teşkil edecek bir yatırım yapması önemli.

Bildiğiniz gibi köy nüfusu giderek azalıyor. Hükümetlerin izlediği hatalı tarım politikaları, kentlerde işsiz yığınların oluşmasına neden oluyor. Bu durum daha birçok olumsuz gelişmeleri beraberinde getiriyor. Bu uygulamanın; işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Ayrıca dünyadaki gelişmeleri de göz önüne alırsak; güvenli gıda stratejik hale geldi. Bu açıdan da genç kuşaklara organik tarım bilgilerinin aktarılması ve yatırımlarının miras bırakılması önemlidir. Bu; siyaset üstü bakmamız gereken bir meseledir.

Burada üretilecek organik tarım ve hayvancılık ürünleri mutlaka marka haline getirilerek pazarlanmalı ve alınacak karşılığa göre yatırım daha da büyütülmelidir. Zaten belediye de böyle düşünüyormuş. Ben başarılı olacağını düşünüyorum. Hatta daha ileri bir hedef olarak Balıkesir’i organik tarımın başkenti yapmayı öneriyorum.

Bu çalışmaların gelişerek; ilimizde üretilen ve markalaşması gereken birçok ürüne de örnek olmasını diliyorum. Balıkesir olarak sahip olduğumuz potansiyelin farkına varıp, büyük düşünerek, ulusal ve uluslararası pazarlarda ürünlerimizin yer bulması hayal değildir. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcılara önderlik yapması, destek vermesi çok önemlidir.

Sağlıcakla…