Altıeylül’e bağlı Bahçedere kırsal mahallesinde yaklaşık 150 dönüm tarla İzmir-İstanbul otobanından çıkan hafriyattan dolayı tarım yapılamaz hale geldi. Mahalle sakinleri, yüklenici firmanın çalışmalar öncesinde hafriyat dökülecek alanı tarıma uygun hale getireceklerinin sözünü vermesine karşın gerekli çalışmaların yapılmadığından dert yandı.

 

 

İzmir-İstanbul arasını 2.5 saate indiren otobanın yakında bulunan Bahçedere kırsal Mahallesi, otoban yapımı sırasında yüklenici firmanın hafriyatı tarlalarına dökmesinden dolayı mağdur oldu. Tarıma elverişli yaklaşık 150 dönümlük tarla otoban yapımında çıkan hafriyat yüzünden ekilip, biçilemez hale geldi. Tarlalarına hafriyat dökülen mahalle sakinleri ise firmanın oluşturduğu mağduriyeti bir an önce gidermesini bekliyor. İzmir-İstanbul otobanındaki çalışmaların yoğunluğunu öne süren yüklenici firma, hafriyat alanıyla ilgili adım atmıyor. Bahçede Mahallesi’nde otoban mağdurlarından biri olan MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Can, yüklenici firmanın bir an önce hafriyat alanını düzenlemesini ve verimsiz toprağın üzerine tarım yapılabilmesi için nebati toprak atmasını istiyor.

 

 

“HAFRİYAT ALANINA NEBATİ TOPRAK DÖKÜLSÜN”

 

Firmanın kendilerine hafriyat döktükleri alanı tarıma uygun hale getireceğinin sözünü vermesine rağmen gerekli çalışmaları yapmadığını söyleyen Rafet Can, “ İzmir-İstanbul otobanı yapımı sırasında yüklenici firma hafriyat çalışmalarında çıkan toprak için döküm sahası bakmaya başladılar. Şu andaki araziye hafriyatları dökmek için talepte bulundular. Tarıma elverişli şekilde tekrar size bırakalım, üzerine nebati toprağı dökelim dediler. Hiç kimsenin mağdur olmayacağını, arazinin daha düzgün ve tertipli hale geleceğini söylediler. Köylüler bu şartlarda teklifi kabul etti. Sahaya toprağı döktüler ancak üzerine söz verdikleri nebati toprağı dökmediler. Göz boyamak için iki parmak toprak döktüler ve hafriyatın bittiği noktada çok yüksek bir dağ tabakası oluştu. Burada arazisi olan kişiler tamamen mağdur edildi. Bu mağduriyeti ne olacağı sorulduğunda; firma bu konuda yapacağı bir şeyin olmadığını, ellerinde nebati toprak stokunun bulunmadığını söylediler. Kendilerine dilekçe vermemizi istediler. Ne olacağını bizde bilmiyoruz” dedi.

 

“4-5 YILDIR BURADA TARIM YAPILAMIYOR”

 

İzmir-İstanbul otobanının yapımına kolaylık sağlamak adına verdikleri yaklaşık 150 dönüm arazinin tarım yapılamaz hale geldiğini belirten Can, “ Biz buraya toprak dökülmesine izin verdiğimiz için suç mu işledik? Bizim onlarca dönümlük arazimiz kullanılmaz halde. Hafriyat dökülen alan yaklaşık 150 dönümlük bir arazi ve 15-20’ kişinin burada tarlası var. Ancak bu arazinin 30-40 dönümlük kısmı hiç kullanılamaz halde. Kalan kısmı da altında beyaz taş toprak olduğu için herhangi bir bitki yetişmesi mümkün değil. Burada daha önce tarım yapabiliyordu, insanlar tarladan ürünü kaldırıp evinin geçimini sağlıyordu. Son 4-5 yıldır tarım yapamıyorlar, mahsul üretemiyorlar. Bu bir kayıptır. Biz bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

 

“İKİ TARLAM VAR TARIM YAPAMIYORUM”

Hafriyat alanında iki tane tarlası bulunan Bahçedere Mahallesi sakini Mehmet Zeybek, firmanın kendilerine işe başlarken tarlalarını düzelteceğini ve üzerine tarım toprağı atacağının sözünü verdiğini ancak bunu uygulamadığını söyledi. Zeybek, “Burada iki tane tarlam var, biri 5 diğeri 7 dönüm. Buraya hafriyat dökülünce bu tarlalar tarım yapılamaz hale geldi. Firmanın döktüğü hafriyat böyle kaldı. Ekim yapılamaz hale geldi. Firma yetkilileri bizi çağırıyor bir şey yapamayacaklarını söylemek için. Biz bir an önce buranın düzeltilmesini ve tarıma uygun hale getirilmesini istiyoruz” dedi.