Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki(BALOSB) faaliyetlerle ilgili yaptığı basın açıklamasında 5-8 yıl içerisinde istihdamın 23-24 bin kişi artacağının müjdesini verdi. 2015 yılında 4 bin kişinin çalıştığı OSB’de istihdamın 2022 itibariyle 16 bin 500’e yükseldiğini belirten Vali Şıldak, çalışmaları başlayan üç etaplı genişleme faaliyetleri sonucunda istihdamın 5-8 yıl içerisinde 40 bini bulacağının açıkladı.

Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde(BALOSB) yürütülen faaliyetler, tamamlanan ve devam eden proje ve çalışmalar hakkında basına bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Vali Şıldak’ın bilgilendirme toplantısı öncesinde OSB Genel Müdürü Mesut Eray,  Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki meslek lisesi, arıtma tesisi, ikinci etap genişleme alanı, kreş ve OSB güvenlik birimi bölümlerinde basın mensuplarına birimler hakkında bilgi verdi. OSB Müteşebbis Heyeti’nin de yer aldığı programın ikinci bölümünde yapımı devam eden Gümrük Müdürlüğü hizmet binasında Vali Hasan Şıldak, BALOSB’deki çalışmalar ve projelerle ilgili bilgilendirme yaptı.  Programda; Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay,  Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Müteşebbis Heyeti Üyesi Hüseyin Bekki, Niyazi Eğinlioğlu, Sanayi Odası eski Başkanı Fahri Ermişler, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güçlü, Balıkesir Gümrük Müdürü Ekrem Atalay ve firma sahipleri yer aldı.

 

2005’TE 4 BİN İSTİHDAM

2022’DE 16 BİN 500’E YÜKSELDİ

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin son yıllarda hızlı bir büyümeye sahne olduğunu belirten Vali Hasan Şıldak, “BALOSB uzun yıllar önce faaliyete geçen sürekli bir gelişim çizgisi içerisinde seyreden gelişmeleri tüm şehrin de yakından takip ettiği son iki yıllık periyotta bu çalışmalarını yoğunlaştıran bir yerdir. Bu gelişmenin halkımız tarafından da bilinmesi gerekir. Balıkesir Organize Sanayi Bölgemiz 1449 Hektar alanda üretim yapan firmalarıyla Balıkesir’in ilk ve en büyük organize sanayi bölgesidir. 2015 yılında 4 bin kişiye istihdam sağlayan bu Organize Sanayi Bölgesi, bugün ulaşım projeleriyle birlikte odak noktası haline gelen Balıkesir’de üretim yapan 165 fabrika ve 16 bin 500 kişiye istihdam sağlar seviyeye yükselmiştir” dedi.

 

OSB 1.5 KAT BÜYÜYECEK

İSTİHDAM ARTACAK

Yeni büyüme ve genişleme alanlarının tamamlanmasıyla 16 bin 500 olan istihdamın 40 bini bulacağını vurgulayan Vali Şıldak, “ Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin mevcut alanında tahsis edilecek sanayi alanı kalmadığı için yeni sanayi alanı oluşturabilmek amacıyla genişleme süreci başlatılmıştır. Yaklaşık 770 Hektar, yani 1.5 kat daha büyüyecek olan OSB’nin kamulaştırma süreci 3 etap halinde yapılmıştır ve çalışmalar devam ediyordur. 152 hektar büyüklüğündeki birinci etap genişleme alanında çalışmalar devam etmektedir. Buradaki 49 parselden 48’si satılırken 1 içinde satış işlemleri devam etmektedir. 16 bin 500 istihdam sayısı 152 hektar büyüklüğündeki alandaki fabrikaların kurulumuyla yeni 10 bin kişilik istihdam sağlanacak ve toplam istihdam 26 bin 500 yükselecek.  İkinci etabın alanı ise daha büyüktür 338 hektardır. Bu alanın kamulaştırma çalışmaları 2023 yılında yapılacak ve ardından tasfiye ve parselasyon çalışmalarına geçilecektir. 2024 yılının burası da tamamlanacaktır. 283 Hektarlık üçüncü genişleme etabı da 2025 yılında başlayacaktır. 5-8 yıl arasında bu genişleme etapları tamamlanıp, OSB büyüdüğünde, yeni fabrikalar geldiğinde istihdam 40 bin kişi olacaktır. Balıkesir’de ihracat verilerini arttırmak amacıyla Gümrük Müdürlüğü birimi kurulmasına karar verilmiştir. Gümrük Müdürlüğü hizmet binası inşaatı 10 Mart’ta başlamış olup 30 bin metrekare alan üzerinde kurulacak bina yıl sonunda tamamlanacaktır” dedi.

 

SAĞAY: “YOL SORUNUN ÇÖZECEĞİZ

 

Yerel yönetimlerin OSB’ye yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay, “ 2019 seçimlerinin ardından yaptığımız toplantılarda en büyük sorunun ne olduğunu konuştuğumuzda 5 bin kişinin çalışırken istihdamın 16 bine çıkmasının getirdiği bazı sıkıntıların olduğunu, ulaşımda sıkıntıların yaşandığı üzerinde durmuştuk. OSB Genel Müdürü Mesut Eray ve ekibinin iyi planlamasıyla iyi bir çalışmayla Ordu’nun arazisinden hem de Limak’ın arazisinden alıp orada duble yol çalışması yaptık. Buna birinci etap dedik. İkinci etapta Acil girişinin olduğu yerden yolu İzmir yoluna bağladık. Üçüncü etap çalışmalarını Diş Hastanesi’nin arkasından başlattık. OSB’deki yol sorununu çözeceğiz” dedi. 

 

ERAY: “OSB’YE GÜNLÜK

9 BİN ARAÇ GİRİŞİ OLUYOR”

OSB’nin büyümesiyle ilgili günlük araç girişi sayısına dikkat çeken Balıkesir Organize Bölgesi Genel Müdürü Mesut Eray, “Günlük 9 bine yakın araç girişi sayısı olmakta OSB’ye. Çalışan sayısı 17 bin. Şu ana kadar 2022 yılında gerçekleşen olay sayısı 700. Olayların sadece adli vakalar değil, sağlık durumları da bu rakama dahildir. Organize Sanayi Bölgesi’ni izleme merkezinden 75 kamera ile izlemekteyiz. Giriş kapılarımızda plaka sistemi mevcuttur. Emniyetten ya da jandarmadan bize bildirilen plakaları tespit edebiliyoruz” dedi.