Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

HEKİMLER ŞİDDETSİZ SAĞLIK İSTİYOR

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sağlık alanında şiddetsiz, güvenli, güvenceli, demokratik bir yaşam talep ettiklerini belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında 14 taleplerinin bulunduğunu ifade etti

Balıkesir Tabip Odası Başkanı

14 Mart’ın Tıp Bayramı’ndan fazlası olduğunu kaydeden Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “  Tıp fakültesi, öğrencileri Tıbbiyeli Hikmet önderliğinde işgale karşı çıkmak istemişler 14 MART 1827 Tıp Fakültesinin kuruluş yıldönümü  kutlamak bahanesi ile bir konferans düzenlemek için hocalarının da desteği ile İngilizlerden izin almışlardır.  Bu törene dönemin hocalarından Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmıştır. Konuşmalarda işgalden korkmadıkları belirtilmiştir ve Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nin kuleleri arasına Türk bayrağını asmışlardır. Ülkemizin işgaline karşı 14 Mart 1919 da yapılan bu kutlama sadece bir Tıp fakültesi kuruluş yıldönümü değildir. Buna öncülük yapan Tıbbiyeli ise önce Sivas kongresine katılıyor ve Atatürk’e biz tıbbiyeliler Manda ya karsıyız siz vazgeçseniz de biz mandayı kabul etmeyeceğiz diyerek tavrını net olarak ortaya koyup, sonrasında Kurtuluş savası için çok sayıda arkadaşı ve tıbbi malzeme ile Anadolu’ya geçiyor. İzmir kurtarılırken ilk birlik içinde yer alır, sonra okulunu bitirmek için İstanbul’a giderek okulunu bitirir.  1933’de “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane” İstanbul Üniversitesi’ne dâhil olmuş. Peşinden de 1945’te Ankara Tıp Fakültesi, 1954’te Ege Tıp Fakültesi kurulmuştur. Günümüzde ise yeterli sağlık çalışanı ve hocası olmayan çok sayıda tıp fakültesi kurulmuştur” dedi.

Sağlık alanında şiddetsiz, güvenli, güvenceli, demokratik bir yaşam talep ettiklerini belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında 14 taleplerinin bulunduğunu ifade etti. Uçan, “TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır. Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.  Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.  Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır. Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.  Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.  Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.  Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı %15 olmalıdır.  Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.  Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.  Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır. Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır. Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır. Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir” dedi.