Dalgın, yapay zekanın hayatın her alanına yayılan bir teknoloji olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de kamu harcamalarının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın dörtte birine denk geldiğini hatırlattı. Britanya Başbakanı Sir Keir Starmer’ın, yapay zekâ destekli dijitalleşmenin kamu sektöründe yıllık 45 milyar sterlin tasarruf sağlayabileceğini açıkladığını belirten Dalgın, Türkiye için benzer bir dönüşümün 22 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli taşıdığını ifade etti.
KAMUDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI!
Kamu sektöründe yapay zekâ kullanımının idari süreçleri kolaylaştırabileceğine dikkat çeken Dalgın, özellikle toplantı tutanaklarının hazırlanması, kamuya yöneltilen soruların yanıtlanması ve parlamento araştırmalarının yürütülmesi gibi alanlarda bu teknolojinin sağladığı avantajları gündeme getirdi.
DALGIN CEVAPLANMASI İÇİN ŞU SORULARI YÖNELTTİ
Hükümetin kamu hizmetlerinde yapay zekayı kullandığı alanlar nedir? Bu uygulamalarla ne kadarlık bir verimlilik artışı veya maliyet tasarrufu sağlanmıştır?
Hükümetin kamu hizmetlerinde yapay zekayı kullanmayı hedeflediği alanlar nedir? Bu uygulamalarla, hangi vadede, ne kadarlık bir verimlilik artışı veya maliyet tasarrufu hedeflenmektedir?
Sözkonusu dönüşümlerin kamu personel yönetim politikalarında ve bütçe harcama hedeflerinde kalıcı ve anlamlı seviyede bir değişiklik getireceği düşünülmekte midir? Düşünülmekteyse, nasıl? Düşünülmemekteyse, devrim niteliğindeki bir değişim kamuyu neden etkilememektedir?