Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İzzet Günal, son dönemlerde su tarifelerine yönelik ortaya atılan iddialara rakamlarla karşılık verdi. ‘Türkiye’nin en pahalı suyu Balıkesir’de” iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden İzzet Günal, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesi arasında su tarifelerinde Balıkesir’in 17.sırada yer aldığını belirtti. Balıkesir’deki 773 bin abonenin yüzde 85’nin 10 ile 15 ton arasını kapsayan birinci kademeden su kullandığını ifade eden Günal, ayda 10 ton su tüketen bir abonenin içerisinde atık su ve katı atık bedeliyle birlikte en fazla 250 lira fatura ödeyeceğine dikkat çekti.
MALİYETİN ALTINDA SU VERİYORUZ
Balıkesir’de büyük bir coğrafi alanda vatandaşlara su ve altyapı hizmeti verdiklerini kaydeden Günal, “Balıkesir’de 15 bin metrekarelik alanda içme suyu ve kanalizasyon hizmeti veriyoruz. 20 ilçemiz, bin 132 tane mahallemiz var. Bunun 898 tanesi kırsal mahalle. Abonemiz değişken oranlarda şehrin farklı noktalarında farklı zamanlarda su tüketimi gerçekleştiriyor. Yaz aylarında yazlıklarında, köylerinde, tarlalarında, kışın ilçe merkezlerinde su tüketimi yoğunluk kazanıyor. 773 bin abonemiz var. Bu abonelerimizin üçte birlik kısmı kırsalda yaşıyor. Abonelerimizin 660 bini konut abonesi, 40 bine yakını işyeri abonesi. Ondan sonra resmi kurum ve diğer aboneler geliyor. Konut abonelerimizin 160 ile 170 bin arası kırsal mahallede abonemiz. Ciddi anlamda su tüketimi var. Su idareleri maliyetinin altında su satamaz. Ama yine de biz maliyetinin altında su satıyoruz. Abonelere verdiği su fiyatıyla da her türlü yatırımımızı, bütçemizi oluşturuyoruz. Dışarıdan finansman geliyor. O yüzden bütçemizi dengeli kullanmak zorundayız” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYU BALIKESİR’DE DEĞİL”
Balıkesir’le ilgili ortaya atılan ‘Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyor” iddialarına da yanıt veren BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, “Abonelerimizin yüzde 85’i 10 ile 15 ton arasını kapsayan birinci kademede su kullanıyor. İkinci kademe su tüketimi olanlar yüzde 10’luk kısmı, üçüncü kademede olanlarda geri kalan kısmı oluşturuyor. Yaz aylarında bu oran ikinci ve üçüncü kademe su tüketimi orana daha da artıyor. Bahçesini suluyor, aracını yıkıyor, duş sayısı artıyor bir şekilde yaz aylarında su tüketimi de yükseliyor. ‘Türkiye’nin en pahalı suyu Balıkesir’de’, ‘Marmara’nın en pahalı suyu Balıkesir’de’ gibi bir durum söz konusu değil. Bunu herkesin bilmesi lazım. Türkiye’de 30 tane büyükşehir belediyesi ve sular idaresi var, 30 tane su ve atık su tarifesi var. Bizim içme suyu birim fiyatımız ilk kurulduğumuzdan 2019 yılına kadar 56 tane tarifemiz vardı. Yücel başkanımız göreve geldiğinde bu tarife sayılarını düşürdü. İnşallah önümüzdeki dönemde de şehrimizde tek tarifeye döneceğiz.
BALIKESİR’DE TARİFELER İKİ BÖLGEYE AYRILIYOR
Bizde 11 ilçe ve 9 ilçe olmak üzere nüfus, sosyal yapı, ekonomik getirilerine göre iki bölgede tarifemiz var. 9 ilçede Karesi, Altıeylül, Edremit, Ayvalık, Bandırma, Gömeç, Marmara Adası gibi nüfusun yoğun olduğu ilçeler. Diğer 11 ilçemiz ise daha çok kırsal ağırlıklı nüfusu daha az olan ilçeler. 9 ilçemize göre baktığımızda Türkiye’deki 30 tane sular idaresi arasında su birim fiyatında 10.sıradayız. Atık su bedeli de dahildir buna. İkinci bölgedeki 11 ilçede ise 19.sıradayız. Ciddi anlamda gerideyiz. Maliyetin altında su veriyoruz abonelerimiz. 40 bine yakın işyeri abonemiz var. Bazı büyükşehirlerde su fiyatı düşük ama işyeri abone fiyatı yüksek. İstanbul’dan örnek vereyim; su tarifelerinde 9.sıradalar ama işyeri aboneliklerinde 2.sırada yer alıyorlar. Konut abonesinin yüzde 164 fazlası işyeri abonesi fiyatı. Abone sayısına göre baktığımızda İstanbul’daki abonelerin yüzde 10’u işyeri abonesi. Bizim işyeri abonemizdeki tarife ise konut abonesinin yüzde 50 fazlası. Türkiye’nin en pahalı suyu Balıkesir’de değil. Marmara Bölgesi’nde de en pahalı suyu Balıkesir kullanmıyor” dedi.
BALIKESİR TÜRKİYE’DE 15.SIRADAYIZ
Vatandaşın giderlerini arttırmayacak şekilde su kademelerinin belirlendiğini ifade eden BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, “Su faturaları çok yüksek geliniyor deniliyor. Buna göre BASKİ’ nin 775 bin abonesi mevcut olup bunların 698 bin adeti konut abonesidir. Tüketim miktarlarına ve parasal yansımasına baktığımızda; konut abonelerimizin yüzde 75’lik kısmı 0-15 metreküp aralığında su tüketmektedir. Anlaşılacağı üzere toplam konut abonelerinin dörtte üçü birinci kademede su kullanmakta ve parasal maliyetlerde bu oranda düşük olmaktadır. Bunu açmak gerekirse örneğin 5 metreküp su kullanan vatandaşımıza tüm vergi vb. dahil 147 TL, 10 metreküp su kullanan vatandaşlarımıza 283 TL lik fatura gelmektedir. Görüleceği gibi bu tutarlar genel kabul görmüş olan su faturalarının hane başı toplam gelirinin yüzde 5’ini aşmaması prensibine de uygundur. Balıkesir’de bu oran yüzde ikidir. Dünya standartlarının, Avrupa standartlarının altında su faturası. Balıkesir bu konuda örnektir. Asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı. Yücel başkanımız da belediye personeline büyük zamlar veriyor. Su faturasını mümkün olduğunca vatandaşın giderlerini arttırmayacak şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Kamuoyunda son zamanlarda oluşturulmaya çalışılan “Türkiye ya da Marmara bölgesindeki Büyükşehirler içinde en pahalı su Balıkesir de” söylemi doğruyu yansıtmamaktadır. Şöyle ki İlimiz konutlar da Türkiye sıralamasında 15’inci, Marmara bölgesinde ise 5’incidir. İşyerlerinde ise Türkiye sıralamasında 24’üncü, Marmara bölgesinde ise 6’ıncı sıradadır. Verilen rakamlardan da anlaşılacağı üzere su satış bedelimiz diğer Büyükşehirlere göre kıyaslandığında vatandaşlarımızın lehinedir.” dedi.
BALIKESİR 14 BİN KM’YE İSTANBUL 6 BİN KM ALANA HİZMET VERİYOR
Balıkesir’in yüzölçümünün büyük olmasından dolayı hizmet alanlarının geniş olduğuna dikkat çeken BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, “Biz 14 bin kilometre alana hizmet veriyoruz. İstanbul 6 bin kilometrelik alana hizmet veriyor. Bizim hizmet verdiğimiz alanın yarısı bile etmiyor. Bizim su şebekesinden 1 metre borudan 0.07 abone su alıyor, İstanbul’da 1 metre borudan 0. 3 abone su alıyor. Bizden üç kat aboneye su ulaştırabiliyor. İşletme maliyetleri bize göre çok daha düşük. Bizde bin 354 tane içme suyu deposu var, toplam 350 metre küp kapasitede. İstanbul’da 156 adet içme suyu deposu var 1 milyon 800 metre küp kapasitede. Bunları kıyasa koyduğunuz zaman her bölgenin kendine göre su kullanma kültürü var. Bakıyorsunuz Balya’da bizim bin 800 civarında abonemiz var, İstanbul’da bir sitede bin 500 kişi yaşıyor. Tek yerden su veriyor, tek yerden su topluyor. Biz bin 800 kişiye su vermek için kaç metre gidiyoruz, yatırımlar yapıyoruz. Bizim ölçeğimiz illerde nüfusun yüzde 80’ni il merkezlerinde yaşıyor bizde yüzde 20’si merkezde yaşıyor. Biz her türlü zorluğa ve dezavantaja rağmen vatandaşımızın konforu için yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 15 oranında su tasarrufu yaptık. Yücel başkanımız bunu halka yansıtmak adına su tarifelerinde yüzde 15 indirime gitti. Eğer önümüzdeki dönemlerde bu tasarrufları daha da arttırırsak suya da bu doğrultuda indirimler yapacağız” dedi.