Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Utku Adilay tarafından organize edilen “Endoskopik Transsfenoidal Hipofiz Cerrahisi Kursu”, Türk Nöroşirurji Derneği Başkanı ve Hipofiz Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Savaş Ceylan ve ekibinin yanı sıra Balıkesir ve il dışından çok sayıda beyin cerrahının katılımıyla gerçekleştirildi.

Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen kurs programının sabah seansında katılımcılar ve öğrenciler, ameliyathanede gerçekleştirilen ve herhangi bir kesi ve dikiş yapılmaksızın burundan girilerek mikro aletler ve mikro kamera vasıtasıyla beynin kafa tabanında bulunan hipofiz adlı bölgesindeki tümörün çıkartılması işlemini, konferans salonundan canlı izlediler. Toplantının öğleden sonraki seansında ise konuşmacılar, video ve fotoğraflar eşliğinde sunumlarını yaparak katılımcıları ve tıp fakültesi öğrencilerini “Transsfenoidal Endoskopik Hipofiz Cerrahisi” hakkında bilgilendirdiler.

Organizasyonu düzenleyen Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Utku Adilay yaptığı açıklamada, Balıkesir Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı bünyesinde; bel fıtığı ve boyun fıtıklarının mikrocerrahi ile tedavisi, omurga kırıklarında kapalı işlem ile cerrahi, navigasyon eşliğinde omurga ve beyin tümörlerinin cerrahisi gibi işlemlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Dr. Adilay ayrıca 2016 yılından bu yana Kulak Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı ile ortaklaşa, hipofiz tümörlü hastalarda Endoskopik (kapalı) Transsfenoidal Hipofiz Cerrahisi ameliyatlarının yapılmakta olduğunu; hastaların tanı, tedavi ve takiplerinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Adilay; “İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Balıkesir ve ilçelerinden Beyin Cerrahı, KBB Uzmanı ve Endokrinologların katıldığı bu toplantı ile bu konuda Türkiye’de ve dünyada bir otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Sayın Savaş Ceylan hocamızın deneyimlerinden faydalanarak kendimizi geliştirmeyi ve gelecekte Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Güney Marmara bölgesinde bu konuda etkin bir merkez haline gelmeyi amaçlıyoruz” derken, tüm katılımcılara da teşekkür etti.