Cumhuriyet Kadınları Derneği, 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliğine aday adayı olan ve muhtar adayı kadınlarla bir araya geldi.

Kadınların yerel yönetimlerde daha fazla söz sahibi olması için organize edilen etkinliğe kadın adaylar yoğun ilgi gösterdi. Toplantı; Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Necla Bilener’in katılımcılarla Andımızı okutmasıyla başladı. Türk kadınına birçok Avrupa ülkesine göre daha önce seçme ve seçilme hakkı verildiğine dikkat çeken Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Necla Bilener, “Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasıdır. Türkiye; Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Tarihi süreç 3 Nisan 1930 yılındaki Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle kadınlar bu hakkı kullandılar. İzmir 2, İstanbul 5 kadın adayla Belediye Meclisi’ne girdi. İlk kadın muhtar Aydın’ın Çine İlçesine bağlı Demirdere Köyünde bugünkü adıyla Karpuzlu ilçesinde yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın muhtarı olmuştur.1935 seçimlerinde 17 kadın milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi” dedi.

KADIN ADAYLAR

İÇİN PASTA KESTİLER

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin partiler üstü bir duruşu olduğunu ve 2019 yılındaki yerel seçimde aday olacak tüm kadın adayları destekleme kararı aldıklarını belirten Necla Bilener, “ Gelinen noktada Altıeylül Belediye Başkan Adayı 2, Altıeylül Belediye Meclis Üyesi Adayları 4, Karesi Belediye Meclisi Üye Adayları 6 ve 17 kadın muhtar adayını destekleme kararı aldık. Kuva-yi Milliye şehri Balıkesir’de; tarihte ilk kez bu kadar çok kadın adayla birleşerek huzura çıkmıştır. Hizmet etmek, derleyip düzenlemek ve değişim için hamur kokan ellerini büyük bir cesaretle taşın altına koymuştur. Desteklerimiz artarak devam edecektir” dedi. Bilener’in konuşmasının ardından kadın adaylarını kendilerini tanıttı. Etkinliğin sonunda Cumhuriyet Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan pasta kesildi.