Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü son yedi yılda 31 adet farklı orman ürünü türü ile üzerinden yaklaşık 79 ton ürün envarteri yaparak Balıkesirli orman köylüsünün hizmetine sundu.

Son yıllarda ülkemizde giderek önemi artan tıbbi ve aromatik bitkiler orman köylüsü için geçim kaynağı oluyor. 2012-2018 yılları arasındaki verilere göre Balıkesir Ormna Bölge Müdürlüğü orman köylüsüne satışı yapılarak bedeli alınan ürün miktarını 18.485 ton olarak açıkladı. Bölge Müdürlüğünün karşılığında Devlet kazancı 3.1 Milyon TL’ye ulaştı. Bu satışlardan ise Köylünün kazancı ise yaklaşık 55 milyon TL oldu.

Kanu ile ilgili Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklamada “Tıbbi ve aromatik bitkilerin her geçen gün önem kazandığı Balıkesir bölgesinde planlama ve üretime sunma çalışmaları artarak devam ediyor. Amacımız ormanlarımızda doğal olarak bulunan her türlü odun dışı orman ürününün planlı, sürdürülebilir ve en ekonomik bir şekilde değerlendirilmesini sağlayarak orman köylümüze katkıda bulunmaktır. Planlı ve bilinçli üretici ile odundışı orman ürünleri orman köylümüze ek geçim kaynağı sunuyor. Balıkesir odundışı orman ürünlerinde marka olma yolunda hızla ilerlemekte, ham madde işleyerek piyasaya mamül ürün sunan firmalar her geçen gün artmaktadır. Örneğin Edremit te kurulan bir fabrika ile 2018 yılında 500 ton reçine üretilmiş ve tamamı yurtdışına ihracatı gerçekleştirilmiş olup, yakın gelecekte ülkemizin tüm reçine ihtiyacı bölgemizden karşılanacak duruma gelecektir.” denildi

(kekik, adaçayı, mantar, kestane, zeytin, yosun, defne, çuhaçiçeği, çam fıstığı, tavşanmemesi, reçine v.b. gibi)