Büro Emekçileri Sendikası(BES) Balıkesir Şubesi, kamu çalışanlarına yönelik ek zam talebiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. BES Şube Başkanı Özgül Erdem Coşar, enflasyon farkından dolayı geliri eriyen kamu emekçileri için ek zam talebinde bulundu.

Kamu çalışanlarının yüksek enflasyondan dolayı gelir kaybı yaşadığını belirten BES Şube Başkanı Özgül Erdem Coşar, maaşlardaki kaybın önüne geçilmesi için bir an önce ek zam yapılması gerektiğinin altını çizdi. Resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Coşar, “Bilindiği üzere dünyanın neresinde olursa olsun çarşıda, pazarda fiyatlar sürekli artarken, resmi enflasyon rakamlarının sürekli düşmesi mümkün değildir. Buna rağmen TÜİK, Türkiye’de hayat pahalılığının döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia etmiş, emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyon en az yüzde 50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu yüzde 20,3’te tutmayı başarmıştır. Bizler en başından beri ülkeyi yönetenlerin asıl hedefinin enflasyonu düşürmek değil, enflasyonu düşük göstererek çalışanların maaşlarını, ücretlerini baskılamak olduğunu ifade ettik. 5 milyon kamu emekçisine ve emeklisine verilmesi gereken enflasyon farkını düşük tutmak için her yolun deneneceğini söyledik. Yıla yüzde 7 enflasyon hedefiyle başlayıp, yılsonunda gerçekleşen yüzde 20,30 oranlı enflasyona sevinmek, Yılın başında 1 dolar 3,7 TL iken yılın sonunda 1 dolar yüzde 41 artışla 5,30 TL’ye çıkmasını ‘döviz frenledik diye yorumlamak, yine yılın başında yüzde 1,2 olan ihtiyaç kredisi faiz oranını yılın sonunda neredeyse 2 katına çıkmasına rağmen hedefleri tutturduk nutukları atmak halkın aklıyla dalga geçmektir” dedi.

 

“MAAŞ ZAMMI CEBİMİZE

GİRMEDEN VERGİYE GİDECEKTİR”

 

2018 yılının son günü açıklanan Gelir Vergisi tarifesiyle çalışanların vergi dilimi uygulamasıyla aldığı gelirlerinin cebine girmeden vergiye gideceğini belirten BES Şube Başkanı Özgül Erdem Coşar, “ Yeniden Değerleme Oranı yüzde 23,73 olmasına rağmen geçtiğimiz yıl 14 bin 800 TL olan birinci vergi dilimi yüzde 21 oranında artırılarak 18 bin TL, 34 bin TL olan ikinci vergi dilimi ise sadece yüzde 17 arttırılarak 40 bin TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 399 sayılı KHK’ye tabi olarak çalışan sözleşmeli personel olmak üzere kamu emekçilerinin çok büyük bir bölümü yılın dördüncü, beşinci ayından itibaren yüzde 20’lik ikinci vergi dilimine girecektir. Önemli bir bölümü de yedinci, sekizinci aydan itibaren yüzde 27’lik üçüncü vergi dilimine girecektir. Kısacası emekçilere kaşıkla verilen enflasyon farkı ve maaş zammı daha cebimize girmeden vergiye gidecektir” dedi.

 

“EK GÖSTERGE SİSTEMİ

HAYATA GEÇERİLMELİDİR”

Ekonomik sıkıntıların bedelini emekçilerin ödediğini belirten BES Şube Başkanı Özgül Erdem Coşar, yüzde 10,70 oranındaki artışın yeterli olmadığını söyledi. Coşar, “ Lafa gelince kendisini 5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin tek yetkilisi gibi gösterip böbürlenenler sıra işe, emeğin haklarını savunmaya gelince ortada gözükmemiştir. Yaşanan kayıpların telafisini istemek yerine kamu görevlilerinin 2019 yılı ocak ayı itibariyle maaşları yüzde 10,70 arttı gibi suya sabuna dokunmayan garabet açıklamalara imza atmayı tercih etmektedir. Yıllardır yaşadığımız kayıpların giderilmesi için;  2017 tarihli toplu sözleşme derhal yenilenmelidir. Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlan tamamen geri alınmalıdır. Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmeli. Tüm kamu emekçilerini kapsayan, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir” dedi.