Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı son günlerde ayrı bir atmosfere sahne oluyor. Cumhur ve Millet İttifakının alternatifi olarak iddialı bir adayda Demokrat Parti’den çıktı. Cumartesi günü Genel Başkan Gültekin Uysal’ın katılımı ile Havran’da seçim bürosunu açan İl teşkilatı dün Türkiye Pomak Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği yemeğe katıldı.

 

Balıkesirli Pomakların yanı sıra olumsuz hava şartlarına rağmen İzmir, Çanakkale, Edirne ve Bursa’dan düzenlenen etkinliğe katılan Pomak Dernekleri, Demokrat Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tuğba Güner’e destek oldular.

 

“POMAK KİMLİĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş ancak kırsallarda yaşatılan Pomak Kültürünü yeniden canlandırmak olduğunu ifade eden Pomak Dernekleri Federasyonu (PODEF) Başkanı Bayram Erat “Bizim için parti mühim değil, biz federasyon olarak tüm adaylarımızı destekliyoruz. Siyaseti derneğimize sokmamaya çalıyoruz. Biz burada bir kültür ve tarihimiz için çalışıyoruz” diye konuştu. Erat “Özellikle şehirlerde yaşayan Pomaklar kendi kültürlerini unutmuşlar. Tarihlerini bilmiyorlar. Kimliğimiz kayboluyor. Biz Pomak Dernekleri olarak Federasyon olarak Pomak kimliğini dilini, kültürünü ve tarihinin yaşatmak için, unutturmamak için çalışıyoruz” dedi.

 

“GÜNER’İ O KOLTUĞA OTURTACAĞIZ”

Düzenlenen toplantıda söz alan Demokrat Parti İl Başkanı Tamer Alver Başkan adayı Tuğba Güner’i Ege’nin şivesi ile Balıkesir’in topuklu Efe’si olarak kabul ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Çok güzel bir oluşum içinde olduğunuzu görüyorum. Tuğba Güner kardeşimiz ne kadar sizin kardeşiniz ise Balıkesir’e geldiğinden itibaren de benim de bu yaşta bir kızım var o da artık benim bir kızım. Ona sahip çıktığımıza inanın aksini düşünmeyin. Kendisi Balıkesir Büyükşehir başkanlığı adaylığını kabul ederek taşın altına elini sokmuştur. Biz de onu egenin şivesi ile Balıkesir’in topuklu Efe’si olarak kabul ettik ve basına da böyle lanse ettik. Tuğba Başkanımızın ailesine bir teşekkür etmek istiyorum. Ona bu görevi kabul etmesinde büyük rolleri olmuşlardır ve arkalarında durmuşlardır. Bu zor zamanda böyle bir görevi kabul etmek gerçekten zor. Onun için Tuğba kardeşime teşkilat olarak minnettarız. Biz hepimiz onun için çalışarak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturtacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

“BALIKESİR’İ BİRLİKTE PARLATACAĞIZ”

İzmir, İstanbul, Bursa, Çanakkale gibi farklı şehirlerden bu hava şartlarında kalkıp bize destek olmak için gelen tüm Pomaklara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Demokrat Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tuğba Güner bir şeyleri değiştirmek, daha demokratik şartlarda bir yaşam, hak ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir ortamı sağlamak için aday olduğunu vurguladı. Güner “Kutuplaşmaya karşı dik durmak için katılım sağladığınız için teşekkür ediyorum. Dernek Federasyon Başkanımız Bayram Bey ve bütün üyeler olarak Pomak Kültürünün yaşatılması, tanıtılması adına verdiğiniz çabaya bir Pomak kızı olarak teşekkür ediyorum. Malum hepimiz aynı ülkede aynı şartlarda yaşıyoruz. Ülkede bir iki başlılık, bir dayatma, bir ayrımcılaştırma uygulanmakta. Bizlerde bir şeylerden rahatsız oluyorsak, bir şeyleri değiştirmek, daha demokratik şartlarda bir yaşam, hak ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir ortam istiyorsak bizlerinde aktif olarak bir şeyler yapmasın gerektiğini düşünerek, demokratik, laik, Atatürkçü bir Pomak kızı olarak kendi memleketim Balıkesir’den ‘BEN DE VARIM’ diyerek bir kimselerin buna dur demesini temsilcisi olarak bu yola çıktım. İnşallah sizlerin de destekleri ile bunu başaracağız” diye konuştu.