Balıkesir Sağlık Platformu, Atatürk Şehir Hastanesi Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi’nde görev yapan Anestezisyon ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Fatma Kübra Karaosmanoğlu’na hasta yakınları tarafından gerçekleştirilen sözlü ve fizikli saldırıyı kınadı

Atatürk Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen basın açıklamasında sağlık şiddetin son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken Balıkesir Sağlık Platformu Sözcüsü, Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, hekimlerin yüzde 84’ünün daha önce hasta veya yakınları tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtti. Uçan, “Erişkin Yoğun Bakımda görevli Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Fatma Kübra Karaosmanoğlu hasta yakınına bilgilendirme yaparken sözel ve fiziki saldırıya uğradı. Hekimlerin insanlık dışı şartlarda çalıştırılmaları yetmezmiş gibi bir de şifa dağıtan elleri kırılmakta, düşmanmışçasına bir kinle şiddet görmekte, sağlık teröristlerinin hedefi olmaktadır. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilmiştir. TTB tarafından yapılan ankette; hekimlerin yüzde 84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtmiştir” dedi.

YASALAR YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı’na sunduğu önerilerinin sadece bir kısmının yasalaştığını, mevcut yasaların sağlık çalışanlarını korumadığını ifade eden Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Önerilerimizin yalnızca bir kısmını alarak çıkarılan yasanın yetersiz olduğunu, sorunun yalnız yasayla da çözülemeyeceğini, toplumsal varoluşumuzu aşındıran, şiddeti körükleyen düşmanlaştırıcı politikalarla sağlık sistemi başta olmak üzere her boyutu kapsayan bütünlüklü bir değişim gerektiğini ilettik. Geldiğimiz noktada, ne gerçekten caydırıcı önlemler alındı ne de çalışma alanımızda ve koşullarımızda sağlıkta şiddete karşı düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz sene Dr. Ekrem Karakaya’nın ölümünden birkaç ay önce önerdiğimiz, sağlık kurumlarına silahla girilmemesini de içeren yasal düzenlemeler de görmezden gelindi. Sonuçlarını maalesef açıyla yaşadık, yaşıyoruz”  

SORUNUN TEMELİ SAĞLIK SİSTEMİ

Sorunun temelinde sağlık sisteminin yattığını ifade eden Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; 3-5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilmeyen sağlık hizmeti, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalıklar, bulunamayan ilaçlar, yapılmayan ameliyatlar, mesleki özerkliğe yönelik müdahaleler, hekimlerin-sağlık emekçilerinin tükenmişliği ve son zamanlarda iyice derinleşen ekonomik zorluklar, toplumun sağlığını bozdu. Toplumda artarak süregelen şiddet iklimi, sağlığımızı bozan, bizi yok sayan, tüketen, değersizleştiren sağlık politikaları, hem bizi hem de halkı geçinememeye sürükleyen ekonomik buhranla birleşince; sağlığın fiziksel, zihinsel, toplumsal bütün bileşenleri de zarar görerek sağlık alanlarında şiddete de zemin oluşturdu. Aynı zamanda ülkeyi yönetenlere kadar uzanan nefret ve şiddet dili de sağlıkta şiddeti körükledi” dedi.

ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Sağlıkta şiddetinin önüne geçilmesi adına taleplerini de sıralayan Uçan, “Ne Yaşamlarımızdan ne de mesleğimizden ne de şifa dağıtmaktan vazgeçmiyoruz. Bu eylem sürecinde etkili sağlıkta şiddet yasası, güvenli çalışma alanları taleplerimizi yükseltelim. Sağlıkta şiddete yol açan sağlık politikalarından derhal vazgeçilmesini, sağlıkta şiddet için etkili yasa çıkartılmasını, ağlık kurumlarında şiddet önleyen fiziksel değişiklikler yapılmasını, güvenli işyerleri oluşturulmasını, iş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 sözleşmesinin imzalanmasını talep ediyoruz” dedi. İYİ Parti İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük ve il yönetiminin de destek verdiği basın açıklamasına sağlık sendikaları ve dernekleri de katılım gösterdi.