Balıkesir merkezdeki İkizcetepeler Barajındaki su seviyesinin yetersiz olmasından dolayı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda sulu tarım zor gözüküyor. Balıkesir’de Gönen ve Manyas barajlarının dolu olmasına rağmen merkezin içme ve tarımsal su ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’nın yüzde 36 seviyelerinde olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, sulamada sorun yaşanabilme durumunun yüksek olduğunu ifade etti. Tarımsal sulamayı üstüne alan BASKİ’nin bu yıl için sulamayla ilgili programını açıklaması gerektiğini belirten Ersoy, “Çiftçiler bu sene sulamayla ilgili alınacak kararı bilmeli ki ona göre ekeceği ürüne karar versin” dedi.
İKİZCETEPELER YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL
Sulamanın tarımsal faaliyetler için hayati önemi sahip olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, “Su bitkilerin can simididir. Susuz ancak hububat yetiştirebilirsiniz. Sebze yetiştirmek istiyorsanız mutlaka sulama olmalı. Sulama ise barajlardan, göletlerden ya da kuyulardan elde edilen suyla yapılır. Kuyu sularının yağışa bağlı bir limiti vardır, eğer yeterli yağmur yağmazsa bu kaynaktaki su da sürdürülebilir bir şekilde kullanılamaz. Barajlar ise en önemli sulama kaynaklarından biridir. Balıkesir’de Gönen ve Manyas barajlarının dolu olduğu için Güney Marmara Bölgesi’nde tarımsal sulamada sıkıntı yaşanmayacaktır. Ancak Balıkesir merkezde içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı maalesef yüzde 36 seviyelerinde su seviyesiyle tarımsal sulama için yeteri değildir. Geçtiğimiz yıl da su seviyesi yeterli olmadığı için ikinci sulamalara izin verilmemişti. Bu yıl İkizcetepeler Barajı’ndaki su seviyesi geçtiğimiz yıla göre bir nebze daha iyi ancak bu seviyede tarımsal sulama için yeterli olmayabilir” dedi.
BASKİ YOL HARİTASINI AÇIKLAMALI
Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin tarımsal sulama konusundaki yol haritasını paylaşması ve üreticilerin bu planlama doğrultusunda hangi ürünü ekeceğine karar vermesi gerektiğini ifade eden Gaye Ersoy, “Şu an için görünen birinci sulama yapılabilir, ikinci ve üçüncü sulama zor gözüküyor. BASKİ bu sene tarımsal sulamayla ilgili alacağı kararı açıklamalı. Eğer su yeterli olmayacaksa çiftçilerimiz buna göre ürün tercihlerini yapmalılar. Suyun yetmesi mümkün gözükmüyor. Bizim taşkın sularını biriktirmemiz gerekiyor. Özellikle Simav ve Susurluk çaylarındaki yüzey suları tutulmalıdır. Su kullanımında kısıtlamaya gidilmesi durumunda sebze üretiminde bir düşüş yaşanabilir. Bu da ilk elden Pazar fiyatlarına yansır” dedi.