Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

‘Adet geciktirme ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalı’

Yaz tatili planları yaparken

Yaz tatili planları yaparken kadınların sıklıkla merak ettiği konulardan birinin de adet geciktirme yöntemleri olduğunu belirten Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, “Tatil gibi özel zamanlarda tercih edilen adet geciktirme ilaçları, bu süreçte oldukça yardımcı olabilir. Ancak bu ilaçlar mutlaka bir uzman hekim tarafından önerilmeli ve kontrol altında kullanılmalıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, tatilde adet erteleme hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yaz tatili planları yaparken kadınların sıklıkla merak ettiği konulardan birinin de adet geciktirme yöntemleri olduğunu dile getiren Opr. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu, “Tatil gibi özel zamanlarda tercih edilen adet geciktirme ilaçları, bu süreçte oldukça yardımcı olabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır” diye konuştu.

“Tatil, düğün gibi özel zamanlarda adet erteleme gerekebilir”

Adet geciktirme ilaçlarının genellikle hormon içerikli tabletler olduğunu söyleyen Dr. Erdoğdu, “Bu ilaçlar, adet döngüsünü düzenleyen hormonların salınımını kontrol ederek adetin başlamasını ertelemeye yardımcı olur. En sık kullanılan ilaçlar arasında progesteron türevleri bulunmaktadır. Tatil, düğün gibi özel zamanlarda veya aşırı kanama, ağrılı adet gibi sağlık sorunlarına bağlı olarak adet döneminin ertelenmesi gerekebilir. Bu durumlarda adet geciktirici ilaçlar kullanılır” şeklinde konuştu.

“Adet geciktirme ilaçlarının kullanımında doktor kontrolü şart”

Adet geciktirme ilaçlarının mutlaka bir uzman hekim tarafından önerilmesi ve kontrol altında kullanılması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Erdoğdu, “İlaçlara adetin başlamasından önce belirli bir süre önce başlanması gerekmektedir. Bu süre ilacın türüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca dozaj ve kullanım süresi de yine doktor tarafından belirlenmelidir. Genellikle ilaçların kullanımı 10 gün ila 2 hafta arasında olabilir” dedi.

“Nadiren kan pıhtılaşması gibi ciddi yan etkiler görülebilir”

Adet geciktirme ilaçlarının yan etkilerinin de dikkate alınması gerektiğine değinen Opr. Dr. Erdoğdu, “Baş ağrısı, bulantı ve meme hassasiyeti gibi geçici yan etkiler yaygın olarak görülse de, nadiren kan pıhtılaşması riski gibi ciddi yan etkiler de ortaya çıkabilir. Özellikle hormonal dengesi bozulmuş kişiler, böbrek veya karaciğer sorunu olanlar ve kan pıhtılaşması riski yüksek olanlar adet geciktirici ilaçları kullanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Kişiye özel bir yaklaşım önemlidir”

İlacın düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılmasının önemine dikkat çeken Opr. Dr. Erdoğdu, “İlaç kullanımının ardından adet döngüsünün düzenli şekilde devam edeceği unutulmamalıdır. Adet geciktirme ilaçları hakkında daha fazla bilgi almak ve kullanımıyla ilgili detaylı bir değerlendirme yapmak için mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Herkesin vücut yapısı ve sağlık durumu farklı olduğu için kişiye özel bir yaklaşım önemlidir” şeklinde konuştu.