Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Sünnet için erken bebeklik dönemi tavsiyesi

Medicana Sağlık Grubu Çocuk

Medicana Sağlık Grubu Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emrah Bulut, en doğru sünnet yaşını araştıran ailelere “Yenidoğan bebeklerde iyileşme hızı daha yüksek olduğu için, erken bebeklik döneminde yapılan sünnetin iyileşmesi daha hızlı ve kolaydır. Ancak doğru yaş aralığından çok, sünnetin bir cerrah tarafından, sağlık kuruluşunda ve steril ortamda yapılması önemlidir” dedi.

Yaz tatili, çocukların sünnet operasyonları için en uygun dönemler arasında yer alıyor. Cerrahi bir işlem olan sünnetin, steril bir ortamda, çocuk için en uygun teknikle yapılması büyük önem taşıyor. Sünnet, usulüne uygun yapılmadığında estetik bozukluğa ve hatta kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emrah Bulut, “Sünnet; yenidoğan döneminde ilk 3-6 ay sadece lokal anestezi ile sonraki dönemlerde ise hafif uyku hali olarak bilinen sedasyon anestezisi ile yapılabilir. Yenidoğan bebeklerde iyileşme hızı daha yüksek olduğu için erken bebeklik döneminde yapılan sünnetin iyileşmesi daha hızlı ve kolaydır” dedi.

Sünnet için doğru yaş aralığından çok, uygun şartların önemine dikkat çeken Op. Dr. Emrah Bulut, şu bilgileri verdi: “Sünnet, çocuğa doğru şekilde anlatılarak, travma haline dönüştürülmeden, korku yaşamalarına izin verilmeden yapıldığı takdirde her yaşta yapılabilir. Anlayabilecek yaştaki her çocuğa sünnetin ne olduğu, ne gibi faydaları olacağı ve acı çekmemesi için ne gibi önlemlerin alınacağı konusunda hem ailesi hem de işlemi yapacak kişi tarafından bilgi verilmelidir. Çocuk operasyona hazır olduğunda, verilen sedasyonla zaten işlemi hatırlamayacağı için travma yaşaması söz konusu değildir. Sünnet işlemi mutlaka bir cerrah tarafından sağlık kuruluşunda, steril ortamda yapılmalıdır.”

İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltıyor

Op. Dr. Emrah Bulut, sünnetin hijyenik açıdan avantaj sağladığını ve bazı durumlarda sünnetin tıbben gerekli olduğunu ifade etti:

“Sünnet, idrar yolu enfeksiyonu geçirme oranını 3’te 1 oranında azaltır. İleride cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski de sünnetli kişilerde daha azdır. Bazı durumlarda sünnet tıbben gerekli bir girişimdir. Bunlar, sünnet derisinin idrar çıkış deliğini kapatacak kadar yapışık olması, 3 yaşından sonra sünnet derisinin hala penis ucuna yapışık olması, sünnet derisinin geriye çekilmesine bağlı penis ucu dolaşım bozukluğu (parafimozis), tekrarlayan penis ucu ve sünnet derisi iltihabı atakları (balanopostit) gibi durumlardır.”