Günümüzde, farklılık denildiği zaman sadece bireyler arasındaki fiziksel özelliklere bakılarak yorumlanan bir kavram gibi gözükse de sadece fiziksel özelliklere değil, aynı zamanda düşünce tarzları, kültürler ve yaşam tarzları arasındaki çeşitliliklerle de ilişkilendirilen bir kavramdır.

Farklılıklar, insanlığın zenginliğiyle ve karmaşıklığına da işaret etmektedir. Her insan birbirinden benzersiz olduğu dünyamızda bu farklılık bir anahtar gibi işlev görerek toplumları zenginleştiren, geniş bakış açıları sunarak bir arada yaşamak için becerilerinizi ortaya çıkmasında önemli bir faktördür bana göre.

Farklılıklar bireylerde öncelikle fiziksel ve genetik yapımızdaki farklılıklar ile başlar. İnsanlar, ırkları, cinsiyetleri, yaşları ve beden yapılarıyla birbirinden ayrılır. Ancak, bu farklılıkların insanları birbirinden ayıran değil, birleştiren bir unsur olarak kabul görmesi çok önemlidir. Her insan da bulunan farklı fiziksel özellikler aslında rengarenk bir boya paleti gibi dünyayı renklendirdiğini düşünürüm her zaman. Bu renk paletinde bulunan renklerin bir araya gelmesiyle oluşan tablo, toplumumuzun zenginliği olarak düşünmeme sebep oluyor.

Tabii ki farklılıkların başka bir boyutu da kültürel çeşitliliktir. Dünyada birçok kültür ve alt kültür bulunmaktadır. Her kültürün kendine has özellikleri ve zenginliği ile harmanlanıp geniş bir kültürel alışveriş merkezi alanı oluşturmaktadır bizlere. Bu kültürel alışverişte yaşanan etkileşim insanlar arasındaki empati gibi yeteneklerini geliştirme duygusunu, hoşgörü ve anlayışa katkı sağlamaktadır.

Tabii farklılıklar her zaman doğru ve olumlu bir şekilde algılanmayabiliyor. Son zamanlarda toplumlar arasında farklı olan dışlanmaya, ayrıştırılmaya, önyargılardan oluşan sorunlar olarak karşımıza çıkmakta. Bunun için farklılıkları anlayarak, değer vererek daha sağlıklı, kaliteli, hoşgörülü, adil bir yaşanılacak bir toplum oluşmasında yardımcı olmak bizlerin elinde. Hayatı zorlaştırıp kendimize kısıtlı alanlar yaratmak yerine farklılıkları hoşgörü ile karşılayıp zenginliklerimiz ile daha sağlıklı bir dünya inşa etmek toplumlar arasında köprü görevi görmek daha önemli.