7’den 70’e herkesin gönlünde taht kurmuş büyük ustayı dediği gibi öldüğü gün değil, doğduğu gün hatırlıyoruz. Aslında şarkıları hayatımızın her yerinde var. Bu yüzden aklımızdan çıkması, unutulması hiç mümkün değil.

2 Ocak 1943 senesinde doğan Barış Manço, Japonlar dahil neredeyse tüm dünyanın kalbinde yaşadığı sürece taht kurmaya devam etti. Hayatına veda ettiğinde bile o gönüllerdeki tahtan inip, unutulmadı. Yaptığı şarkılarla, proglamlarla kendini insanlara sevdirmeyi başardı.

Geçen haberlerde anılan Barış Manço haberlerinde Arkadaşım Eşek şarkısını çaldılar. Dedim ki kendi kendime şu zamanda başka bir sanatçı bu şarkıyı yapsaydı bu adamın kafası mı güzel denirdi. Oysa çoğu neslin çocukluğu bu şarkıyla geçti.

Bir de yazdığı her şarkıda anlatmaya çalıştığı gerçekler vardı Manço’nun. Sanki geleceği görüyormuşcasına… Dönence şarkısıyla her karanlığın ardından bir yerlerde güneşin doğduğunu, Dağlar Dağlar şarkısı ile sevdiğimiz birisini kaybetmenin ne zor olduğunu ve son kez görebilmek için neler yapılabileceğini öğrendik.

O bir müzisyen, şarkıcı, aranjör, söz yazarı, oyuncu, sunucu, koleksiyoner, yapımcı, ressam, grafiker, gezgin, kültür elçisi ve daha fazlasıydı… Tüm bu özelliklerin tek bir adamda toplanması muhteşem değil mi? Bir de herkesle çocuktan yaşlısına iletişim kurma yeteneğine sahipti. Belki de bu yüzden karşılıksız sevdik onu.

Bu dünyaya yalnızca bir tane Barış Manço geldi. Onun  yerini de kimse alamaz. Hatırlarsanız Pazar günleri Adam Olacak Çocuk programı vardı. O dönemlerde çocuk olup da programa katılmak istemeyen olmuş mudur acaba? Çocukluktan alışılması gereken şeyleri çocuklara sevdirmeyi başaran büyük usta O.

Yeri geldi tarzıyla da göz önünde bulundu Barış Manço. Ama bunu kimse küçümsemedi aksine insanların hoşuna bile gitti. Kendine has tarzı ile bütünleşen kıyafetleri ve giydiği kovboy çizmeleri, komik desenli kıyafetleriyle akıllarda kalmayı yine başardı. Farklı bir giyim tarzı ile toplumun onu öyle kabul ettiği ve sevdiği biridir Manço.

Bir tane değil bir çok şarkısı bulunan Barış Manço’nun en sevilen şarkılarından biri olan Gül Pembe şarkısı, babaannesi adına yazılmış bir şarkı.. Barış Manço çok sevdiği babaannesini 13 yaşındayken kaybetmiş ve onun ismine bu şarkıyı yazmıştır.

En çok sevdiğim özelliklerinden bir tanesi de asla kibirli olmamasıdır. Herkese eşit davranmasıdır. “Ayrıca sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço’yu sanatçı diye okurlarsa, galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine ben sanatçıyım dememeli.” –Barış Manço

İyi ki doğdun büyük usta….