Son günlerde akşam ya da sabah saatlerinde sokağa çıkıp yürüdünüz mü? Ben yürümeye çalıştım. Ancak birkaç dakika sonra havadaki toz ve kokudan öylesine rahatsız oldum ki; eve kaçmak zorunda kaldım. Havalar tam anlamıyla soğumadığı halde, özellikle sabah ve akşam saatlerinde bu kadar yoğun bir kirliliğin yaşanması sağlığımız için büyük bir tehdit.

On beş yıldır doğal gaz kullanma imkanı olan bir büyük şehir, hava kirliliğini bu kadar yoğun niye yaşar?

Bunu iki sebebi olabilir. Birincisi; evine doğal gaz bağlatanların sayısı düşük kaldı. İkincisi; doğal gazı, fiyat artışları yüzünden ısıtmada kullananlar azaldı. Sebep ne olursa olsun sonuçlarından bütün şehir olumsuz etkileniyor. Özellikle rüzgarsız günlerde kesif bir kömür kokusu şehrin üzerine çöküyor.

Bu duruma yetkililerin bir çözüm üretmesi elzemdir. Doğal gaz bağlatamayan evler tespit edilip bu hane sahiplerine ucuz kredi imkanı sağlanabilir. Bağlattığı halde pahalılık yüzünden faturasını ödeyemeyenlere ise destek olunabilir. Çünkü toplum sağlığı her şeyin üzerindedir diye düşünüyor, yetkilileri göreve davet ediyorum.

KENT KONSEYİ

Bu hafta içinde Balıkesir Kent Konseyi genel kurulu toplandı ve yürütme kurullarını seçti. Kent Konseyleri; kentin her türlü sorununu gündemlerine alarak görüşür ve ulaştığı sonuçları belediye meclisine öneri olarak sunar. Böylelikle uzlaşı kültürü ile oluşturulan ortak akıl, kentin sorunlarının çözümünde toplumun her kesiminin temsilini sağlar.

Kent Konseylerinin verimli çalışması Belediye Başkanı ile Belediye Meclisinin tutumuna da bağlı. Özellikle başkanın katılımcı demokrasiye olan inancı konseyin etkinliğinde belirleyici olacaktır. Sayın Yücel Yılmaz’ın Kent Konseyini etkin kullanacağını düşünüyor ve başarılar diliyorum.

ÇÖPLÜK

Epeydir Balıkesir’in çöplüğünden gelen kokuların, bazı mahallelerde rahatsızlığa sebep olduğu biliniyor. Özellikle Gaziosmanpaşa, Plevne ve Bahçelievler bu konudan rahatsız. Rüzgarın ters estiği günlerde bu mahallelerde ya da Organize Sanayi Bölgesinde koku dayanılmaz oluyor.

Bu sorunun çözümü için çalışma başlatıldığı açıklanmıştı. Giderek artan merkez nüfusu yeni bir çöplüğün oluşturulmasını zorunlu hale getiriyor. Şehrin gelişme alanı içinde çalışan bir çöp toplama alanının derhal kapatılması şart. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar kamuoyu ile paylaşılırsa iyi olur. Vatandaş olarak bilmek hakkımız diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın.