Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Gülsüm Akça

Kadın Sağlığında Gözardı Edilen 5 Önemli Konu

Düşünün ki, vücudunuz size her gün bir şeyler fısıldıyor ama siz bu sesi duyamıyorsunuz. Ya da duyuyorsunuz da, çevrenizdekilere anlatmaya çalıştığınızda “Abartıyorsun” yanıtını alıyorsunuz. İşte milyonlarca kadının yaşadığı tam olarak bu.

Endometriozis. Bu kelimeyi ilk kez duyanlarınız olabilir. Oysa her 10 kadından birinin hayatını cehenneme çeviren bir hastalık bu. Rahim iç tabakasının, olmaması gereken yerlerde büyümesi. Sonuç? Dayanılmaz ağrılar, doğurganlık sorunları ve maalesef, ortalama 10 yıl süren bir teşhis süreci. Evet, yanlış okumadınız, 10 yıl!

Peki ya perimenopoz? 40’lı yaşların ortasında başlayan ve menopoza kadar süren bu dönem, sanki kadınların kendi aralarında fısıldaşarak konuştuğu bir sır gibi. Halbuki hormonların çılgınca dans ettiği bu dönem, birçok kadını fiziksel ve duygusal bir roller coaster’a bindiriyor.

Polikistik Over Sendromu (PCOS), kronik yorgunluk sendromu, otoimmün tiroid hastalıkları… Liste uzayıp gidiyor. Bu hastalıkların ortak özelliği ne biliyor musunuz? Hepsi de çoğunlukla görmezden geliniyor, yeterince ciddiye alınmıyor ya da yanlış teşhis ediliyor.

Peki neden? Neden kadın sağlığı söz konusu olduğunda bu kadar körüz? Belki de sorun, bu hastalıkların çoğunun görünmez olması. Kırık bir kol gibi alçıya alınamıyor ya da ateşli bir hastalık gibi termometre ile ölçülemiyor diye, bu acılar daha az gerçek değil.

Sevgili okurlarım, bu yazıyı okuyan her kadına sesleniyorum: Vücudunuzun sesini dinleyin. O sesi duymazdan gelmeyin. Ve en önemlisi, sesinizi yükseltin. Çünkü ancak konuşursak, ancak bu “sessiz” hastalıkları gün yüzüne çıkarırsak, değişim başlayabilir.

Erkek okurlarıma da bir çağrım var: Hayatınızdaki kadınları dinleyin. Onların sağlık kaygılarını ciddiye alın. Bazen sadece dinlemek ve anlamaya çalışmak bile büyük bir destek olabilir.

Sağlık sistemimize ve politika yapıcılara da seslenmek istiyorum: Kadın sağlığı araştırmalarına daha fazla kaynak ayırın. Bu “görünmez” hastalıkların teşhis ve tedavisi için yeni yöntemler geliştirin. Ve en önemlisi, kadınların sesini dinleyin.

Unutmayın, bir toplumun sağlığı, o toplumdaki kadınların sağlığı kadardır. Görmezden gelinen her kadın sağlığı sorunu, aslında toplumumuzun geleceğinden çalınan bir parçadır.

Gelin, bu sessizliği hep birlikte bozalım. Çünkü sağlık söz konusu olduğunda, hiçbir konu tabu olmamalı, hiçbir acı görmezden gelinmemeli.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın, sevgili okurlarım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER