Regaib Kandili, dini literatürümüzde “üç aylar” olarak bilinen rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan maneviyat mevsimine girdiğimizin habercisidir. Regaib, elde edilmesi arzu edilen değerler, kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir.

08 Mart 2019 Cuma günü   Recep ayı başlıyor. Recep ayının ilk Cuma gecesine  (07 Mart Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ) “ Regaib Gecesi” denir.(*) Bu gece, Allah’ın rahmet ve bağışlamasının bol olduğu, duaların kabul edildiği mübarek bir gecedir. Peygamber Efendimiz, bazı gecelerde duaların reddedilmeyeceğine dair şöyle buyurmuştur: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Bunlar: Recebin ilk Cuma gecesi, Şabanın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.”

Üç ayların gelişi, yeniden derin bir tefekkürün, esaslı bir murakabenin ve kapsamlı bir nefis muhasebesinin yapılması için mühim bir fırsattır. Dünya menfaati, nefsanî arzuların tesiri, mal hırsı, moda haline gelen körü körüne taklitler   ve benzeri olumsuzluklar, birçok insanı etkilemektedir. Kendilerini dindar olarak  algılayan müminler arasında büyük bir savrulma yaşanmaktadır.  Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, insanların dini hassasiyetleri azalmış, menfaat kaygısı ve dünyevileşme hırsı dinî değerlerin üstüne çıkmıştır.

Üç aylar, dünya meşguliyetleri içinde unuttuğumuz kulluk sorumluluklarımızı hatırlamak, günah kirleriyle kararan kalplerimizi tövbe ve istiğfarla arındırmak, sadaka ve iyiliklerle bolca sevap kazanmak,   hayır işlerinde yarışmak ve ahiret yurduna hazırlanmak için bulunmaz bir fırsattır. Çünkü yapılan ibadetlere, hayır ve iyiliklere kat be kat mükâfat verildiği bu müstesna zaman dilimi, biz müminlere az zamanda, az amelle çok sevap kazanma imkanı sunmaktadır. Bu yönüyle üç aylar adeta bir ömre bedel olan bereketli hasat mevsimidir.

Regaib “ rağbet edilenler” demek. Bu gece aslında insanlığa nelere rağbet etmesi/etmemesi gerektiğine dikkat çağrısıdır. İnsanoğlunun kudret, servet ve şehvete fıtraten meyli ve rağbeti vardır. Dinimiz bu çeldiricileri daima kontrol altında tutmamızı ister.

Nelere rağbet ediyoruz? Nelerin peşindeyiz? Nedir aklımızı, gönlümüzü, gözümüzü kör eden şeyler? Regaib Kandili bizleri bu muhasebeyi yapmaya çağırıyor. Bu gece bu muhasebeyi yapmaya çalışalım. Rağbet ettiğimiz şeylerde yanlışlıklar varsa düzeltelim. Rağbetimiz hep iyiye, güzele, hak ve hakikate olsun. Rağbetimiz hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılmaya, bölünüp parçalanmamaya olsun. İnsanlığı diriltmek, yaşatmak ve yüceltmek için gelin birlik olalım.

Anne-Babamızın rızasını kazanmaya rağbet edelim. Büyüklerimize saygı, küçüklerimize şefkat ve sevgi ile muamele etmeye rağbet edelim. Bu cennet vatanımızda birlik ve dirlik içerinde olmaya rağbet edelim. Üç günlük dünya hayatına aldanıp baki olan uhrevi hayatımızı zindana çevirmeyelim.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Recep ayı girdiği zaman şöyle dua edermiş:

“Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.”

Mübarek  Regaib Gecenizi gönülden tebrik eder, başta yüce milletimiz olmak üzere İslam Aleminin birlik ve dirliğine, insanlığın hidayet ve sulhuna vesile olmasını  Yüce Allah’tan niyaz ederim. Saygılarımla.

(*) Not: Hicri Kameri takvimde geceler gelecek gündüze tabidirler. Onun için 07 Mart 2019 Perşembe günü akşamı Perşembe değil Cuma Gecesi’dir.