Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Hatice Kübra Derya

SAKIN BUNU YAPMA!

Her geçen gün yeni bir dolandırıcılık türüne şahit olduğumuz hayatta sürekli tetikte ve temkinli olmamız gerektiği gerçeği ile yüzleşmek hayatımızı zorlaştırıyor. Asla benim başıma gelmez denecek her şeyin, herkesin başına gelebilme ihtimali ile yaşamak elbette kolay değil. Bu sebepten bilgiyi çoğaltmak, mağduriyetleri kısmen azaltabilir.

Kimi zaman kişilerin içinde bulunduğu zor şartlardan yararlanarak, kimi zaman algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanarak (yaşlılık, engellilik, akıl baliğ olmamak), kimi zaman dini inanç ve duyguların istismarı ile, kimi zaman resmi kurum veya tanınır önemli kişilerin isimlerini araç olarak kullanarak, kimi zaman banka, sigorta, kredi kurumlarını araç olarak kullanarak,  kimi zaman terör örgütleri ile temas söylemleri ile korkutarak, hatta Polis gibi arayarak, kandırma yoluyla şeytanın aklına gelmeyecek yöntemlerle dolandırıcılık türleri saymakla bitmez.

Her şeyi gördük. Ne yazık ki dolandırıcılar tarafından akla, hayale sığmayacak her yol deneniyor. Bir sosyal medya fenomeni kafe gibi mekanlara konan telefon şarj istasyonlarının güvenirliliği konusunda şüphe ediyor. Satıcısına ulaşıyor. Firmanın verdiği teklif karşısında şaşkına uğruyor. Firma yetkilisi cihazın pazarlamasını yapmasını, mekanlara konan cihazlardan çalışsa da çalışmasa da cihaz başına günlük 1000 TL teklif ediyor. Şüpheleri daha da artan fenomen bir cihazı alıp, bilişimci bir arkadaşına götürüyor. Bilişimci arkadaşı cihazda bir yazılım yüklü olduğunu ve bunun rat virüsü olduğunu tespit ediyor. Bunun yanı sıra bu tür cihazlara trojan virüsü de yüklenerek, kullanıcı kaçışı olamayan bir dolandırıcılık ağına çekilmiş oluyor. Eğer trojan yüklenirse yandınız. Bunu cihazdan çıkarmak mümkün değil. Bu virüslerle, bankacılık işlemleriniz, konumunuz, konuşmalarınız her şeyinizi takip ediyorlar.

Belki işletme sahipleri kızacak ama mekanlara konulan şarj istasyonları da artık güvenli değildir.

Akıllı telefonları halka açık Wi-Fi ağına bağlamanın potansiyel güvenlik risklerini de beraberinde getirdiği artık çoğu kullanıcı tarafından biliniyor. Tüm çerezleri kabul et yöntemiyle de güvenlik açığı bulunan ancak bunu sizin bilmediğiniz birçok siteden bulaşan virüslerle telefonunuzdaki tüm bilgiler ulaşılabilir hale geliyor. Gerisini siz düşünün.

Teknolojinin gelişmesiyle önlenemeyen düzeyde ilerleyen yapay zeka dolandırıcılığı günümüzün en önemli tehlikelerinden bir tanesidir. Kötü niyetli kişiler yapay zeka yazılımlarını kullanarak gerçek olmayan (sahte) videolar yayınlayarak, sosyal medya mecralarında tanınan isimlerin video- görselleri kullanarak, istenilen mesajlar yapay zeka seslendirmesi ile dolaşıma verilmektedir. Hızla yayılan bu dolandırıcılık videolarının sahte olduğunu anlamak ise oldukça zordur.

Son günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de yapay zeka tarafından konuşturularak yatırım tavsiyesi verdiği videolar sosyal medya mecralarında yayınlanmıştı.

Yapay zeka potansiyel faydalarının yanı sıra çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. İnsan kontrolünde olması gereken teknoloji, insanları kontrol altına almak üzere.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER