Kan, insan hayatı için çok önemlidir ve yapay olarak üretilmesi mümkün değildir.

Bu sebeple insanları kan bağışına yönlendirmek ve bilinçlendirmek çok önemli. Maalesef her yıl binlerce insanımız, bir kaza ya da hastalık  kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık Türkiye’de yıllık kan bağışı oranı çok düşük bir oran gösteriyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyon kan bağışına ihtiyaç duyuluyor.Alınan kanlar uzun süre saklanmaya bir tedavi aracı olduğu için, yılın  365 günü alınması, test edilmesi ve bunun sonucunda da hastanelere gönderilmesi gerekiyor. Ülkemiz adına Ulusal Kan Bağışı programını yürüten Kızılay’ın  acil durumlar da dahil olmak üzere günlük stoklarının 100 bin ünite civarında olması gerekiyor.  Covid nedeni ile yaşadığımız pandeminin de olumsuz  etkilerini daha yeni yeni atlatmışken yeni bir salgın olan influenza ile grip salgınına eklenen hava koşullarının da eklenmesi ile Kızılay’ın  kan stokları olumsuz etkilenmekte.  Özellikle son zamanlarda grip vakalarında önceki yıllara oranla belirgin bir artış yaşanması da kan bağışında ki duyarlılığında gerilemeye neden oluyor.

Kan bağışında bulunmak bağışta bulunan insanın sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Mesela kan bağışında bulunmak kalp krizi geçirme riskini azalttığı gibi daha sağlıklı bir karaciğere sahip olabiliriz. Aynı zamanda baş ağrısı ve yorgunluğa da iyi gelir. Ayrıca insan psikolojisini rahatlatan ve stresi azaltmaya da faydası vardır. Daha bunun gibi bir çok faydasını sayabiliriz.

Kan bağışında empati duygusunun olması  çok önemlidir. Çünkü aynı kötü durumlar senin de başına gelebilir ve bizde o kana ihtiyaç duyabilirsin. Bunun kan bağışında bulunma konusunda çocuklarımıza bilincini aşılamalıyız. Sadece 15 dakikanı alacak bir kan bağışı ile bir hayat kurtarmak bizlerin elinde.