Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Handan Boldan

MESLEK

İnsanlar daha bebeklikten itibaren yoğun zihinsel ve bedensel bir çaba harcarlar. Bebekleri ve çocukları hareket etmeye ve öğrenmeye zorlayan hiçbir şey yoktur. Ama buna rağmen yerlerinde duramazlar. Ancak bütün gün oynayan, koşturan, zıplayan ve enerjisi bitmeyen bu çocuklara bir iş buyurduğumuz zaman, basit bir iş olsa bile hemen omuzlarının düştüğünü ve ofladıklarını görürüz. Bir sokak ötedeki bir markete bile gitseler yorgun gelirler. Bu iş mutfağa bardak götürmek olsa bile bazen zorlarına gider. Bu yorgun çocuklara bir oyun imkanı sunsanız hemen yorgunlukları geçer ve neşeyle koşturmaya başlarlar. Demek ki bu tarz bir yorulmanın enerji harcamakla ve efor sarf etmekle bir ilgisi yok.

Bizim içinde aynı durum geçerli olabilir. Gerçekten bizi yoran iş mi? Veya bizler tembel bir yaradılışa mı sahibiz? Ya da yıllarca süren çalışma hayatı bizde yorgunluk ve bıkkınlık hissi mi uyandırdı? Aslında bir çoğumuz sevmediğimiz mesleklerde çalışıyoruz. Mesleğimizi sevsek de yaptığımız işi, iş yerini veya iş ortamını sevmeyebiliyoruz. Sevmediğimiz işlerde ve ortamlarda çalışmak, aynı çocuklarda olduğu gibi, bizlere yorgunluk veriyor olabilir. Bu da mutluluk ve yaşam tatmini açısından çok önemli, çünkü işyerinde geçirdiğimiz saatler çok fazla. Evimizde geçirdiğimiz uyku sürelerini hesaba katmazsak işyerinde evimizden çok daha fazla zaman geçiriyoruz. İşimizi severek yapmamız veya seveceğimiz işlerde çalışmamız bizim yaşam kalitemiz kadar işlerin verimliliği açısından da önemli. Bu sayede işimizde daha çok vakit geçirip yeni şeyler ortaya koyabiliriz.

Herkes sevdiği işi yapma olanağına sahip değil. Bizler iş seçerken başvuruda bulunuyoruz ve seçim yapıyoruz, ama bir taraftan da seçiliyoruz. İş yaşamı bazı kısıtlamalara tabi. Bu gerçekler daha üniversitede hatta lisede okul tercihi yaparken dahi kendini gösteriyor ve insanlar istedikleri değil yaşamlarını daha rahat idame ettirebilecekleri alanlara yöneliyorlar. Bazen de ailelerin yönlendirilmesi belirleyici oluyor. Ancak günümüz dünyasında mezun olduktan sonra bile meslek değiştirmek mümkün. Artık eğitim olanakları çok fazla ve insanlar istedikleri alanda kendilerini geliştirebilir ve gerekli sertifikalara ulaşabilir. Hatta çalışırken üniversite bile eğitimi bile alabilir. Yeteneklerin gelişmesi ve ortaya konması, aynı zamanda yaşam tatmininin artması adına günümüzde bize yardımcı olabilecek birçok seçenek mevcut.  Sevmediğimiz işte yıllarca çalışmakla kıyaslamak, eğitim kararımızı vermemizi kolaylaştırabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER