Soğuk kış günlerinin geride kalmasıyla doğa, ilkbaharla birlikte kendisini canlandıracak enerjilerini gün yüzüne çıkarmaya başlar. Artan sıcaklıkların verdiği enerji doğanın güzelleşmesi için dinamik bir ortam yaratır. Bununla birlikte ilkbahar her ne kadar güzel bir mevsim olsa da beraberinde getirdiği bahar yorgunluğu bazı kişiler için çekilmez olur. Bahar yorgunluğu, iklim değişikliğinin vücutta yarattığı yorgunluk hissi olarak tanımlanır. En belirgin özelliği kişiyi aşırı derecede etkilememesi ve kişide yorgunluk hissinin birkaç hafta devam etmesidir.
En önemli nedeni havadaki ani ısı değişikliklerinin hormonal sistemi etkilemesidir. Vücutta bir iklimden diğer iklime geçerken korunma amacıyla bazı hormonlar (adrenalin ve kortizol gibi) normalden daha fazla salgılanır. Bu hormonlar başlangıçta yararlıdır ancak uzun süre salgılandığında yorgunluk ve bitkinliğe sebep olur.
Havanın ısınmasıyla fazla suyun buharlaşması havadaki nem oranının ve iyon yükünün değişmesine neden olur. Havadaki elektrik yükünün değişmesi insanları fizyolojik olarak etkileyerek yorgun hissetmesine sebep olabilir. Hareketsiz bir yaşam sürdürülmesi, ağır ve kilo aldırıcı besinlerin tüketimi sonucunda kilo alınması, ilkbaharla gelen hareketli yaşama uyumda zorluklar oluşturabilir. Bahara doğru kişinin yeni beslenme şekline adapte olmaması da bahar yorgunluğunun ortaya çıkmasındaki önemli sebeplerden birisidir.

YORUMLAR