Mini mini 1’ler , anasınıfı ve 9. Sınıf öğrencileri için zil 4 Eylül itibari ile çaldı. Uyum haftası olarak gerçekleşecek 1 haftalık süreçte öğrencilerin yeni girdikleri okul ortamına uyum sağlamalarına katkıda bulunacak becerilerin kazandırılmasında ve okul aidiyet duygusunun geliştirilmesi hedeflenen bir süreç olarak gerçekleşmekte.

Özellikle daha önce okulla hiç tanışmamış çocukların bu kadar kalabalık ve kuralların yoğun olarak uygulandığı sosyal çevreye adım atmaları heyecan kaygı ve korkuyu beraberinde getirebiliyor.  Bu tür durumlar çıktığında biz anne babalarda etkilenebiliyoruz.

Genellikle derslerin ve okulun ne ile ilgili olduğunu tam olarak anlayamayan çocuklarda, okula gönderilmelerini, maalesef daha fazla yaramazlık yapmamaları için verilmiş bir ceza olarak görebiliyorlar. Bu yüzden, okulun ne olduğunu, neden okula gidileceğini ve okulda ne gibi aktiviteler yapılacağını onlara anlatmak önemlidir.  Evde anne ile kendi ortamında alıştıkları alandan farklı bir alana geçiş yapacakları için bu çocuklara ürkütücü gelebiliyor.  Okuldaki öğretmeni ve tanımadığı arkadaşları onlar için birer yabancı geliyor. Ayrıca uyulması gereken kurallar ve öğrenilmesi gereken ve yerine getirilmesi gereken görevler çocuklarımız için yeni bir dünya.

Bu yüzden okullarımızdaki uyum haftası çocuklarımızın bu korkularının yersiz olduğunu görmeleri ve okulu sevmeleri için yapılan etkinlikler çocuklarımızda kendilerini rahat olmaları ve kendilerini güvende hissetmesi açısından gerekli bir hafta . Tabi bu haftayı daha sağlıklı bir şekilde çocuklarımızın geçirebilmesi için biz ebeveynler olarak yardımcı olabiliriz.

Mesela okul alışverişine çocuklarımız ile birlikte yapabiliriz. Okul başlamadan 1 hafta ya da 10 gün önceden okulda uyulması gereken kuralları evde çocuklarımızın uygulamaya başlamasını sağlayabiliriz. Uyku saatlerini ayarlayabilir böylece okul başladığında uyku düzenleri oturmuş bir halde daha dinlenmiş bir şekilde yol almalarını sağlayabiliriz. Okuldan geldiklerinde çocuğunuzla öğretmeni , arkadaşları ve okulda neler yaptığı hakkında kısa sohbetler yaparak onun bu konuda rahatlamasını sağlayabiliriz

İnsanlar her zaman alıştıkları ortamı isterler ve düzeni tercih ederler. Bir çok iş deneyimi kazanmış yetişkinlerde bile yeni bir işe girdiklerinde bir oryantasyon dönemi olur. Sosyal olarakta bir çoğumuz yeni bir ortama girdiğimizde ya da çevre edindiğimiz de cekiniriz. Çocukların o küçük dünyasında okul gibi yeni büyük ve kuralların hakim olduğu bir ortam elbette onlarda biraz kaygı oluşturabilir. Bu süreçte onları anlayışla karşılamalı ve onlara yardımcı olmalıyız.