Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Handan Boldan

UYKUSUZLUK

Böyle durumlar genellikle stres veya travmatik bir olay sonucunda gözlenir ve günlerce, hatta haftalarca sürebilir. Uykusuz kalmak, kalp hastalığı, depresyon, düşük cinsel dürtü, diyabet, tükenmişlik gibi birçok riski de beraberinde getirir.

Bedenimiz ve beynimiz uyku için hazır olduğu zaman, yani vücut saati uykuya geçmek istediğinde uyku başlar. Bununla birlikte uykunun başlaması için uygun ortam ve zaman olması gerekir. Sağlıklı ve verimli bir uykunun süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde 6 saatken, bazı kişilerde 8 saattir. Bu sürenin 10 saatin üzerinde olması ve uyanıldığında kendini uykusunu alamamış, yorgun hissetme durumunda uyku hastalığı olma olasılığı yüksektir ve tıbbi yardım almak gerekir.

Peki verimli bir uyku için yapmamız gerekenler nelerdir diyecek olursak;

  • Düzenli olmaya özen gösterin. Yatma ve uyanma saatinizi hafta sonları da dahil olmak üzere değiştirmemeye özen gösterin.
  • Yatak odanızı uyumak için konforlu bir hale getirin. Odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun. Işığı engellemek için karartma perdeler kullanın ve hem ışığı hem sesleri maskelemeye çalışın.
  • Yatmadan en az 5 saat önce kafeinden kaçının. Kafein tüketmek zihninizi ve bedeninizi uyardığı için zinde tutar ancak, rahat bir uykuya dalmanıza engel olur.
  • Rutin kullandığınız ilaç veya birden fazla ilacınız varsa uykusuzluğa neden olup olmadığını anlamak için kontrol edin.
  • Düzenli beslenmeye özen gösterin. Özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Besin açısından yoğun gıdalara öncelik verin ve yatmadan önce kesinlikle yemek yemeyin. Gün içerisin de bol su tüketin. Yatmadan önce mutlaka bir bardak su için.
  • Kaliteli bir yatak ve yastığa sahip olun. Yatak kaliteniz uyku kalitenizi etkiler. İyi bir uyku ortamı vücudunuzun geceleri dinlenmesini ve rahatlamış hissetmesini sağlamasının en önemli yoludur.
  • Düzenli egzersizle vücudunuzu yorarak uykuya dalmayı kolaylaştırın.
  • Yatmadan önce sıcak bir duş almak, yattığınız oda dışında sessiz, sakin bir ortamda kitap okumak ya da ruhunuzu dinlendirici kısık sesle müzik dinlemek gibi rahatlatıcı bir yatma ritüeli oluşturun.

Unutmayın ki ; Kaliteli bir uyku güne zinde, enerjik başlamanızı sağlar. Kendinizi yenilenmiş ve canlı hissetmenizin yanı sıra, beden ve ruh sağlığınızın korunması için uykunuzun verimli olması çok önemlidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER