Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Handan Boldan

YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

Dünyanın imar ve mamur edilmesinde, teknolojinin gelişmesinde, insanın yararına sistemler kurulmasında İnsanlar farkında olmadan birbirlerine yardım ederler. Bununla birlikte daha özel olarak yardımlaşma ve dayanışma anlamında da birbirlerine destek olurlar. Bu bir ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu nedenledir ki yardımlaşma ve dayanışma, buna bağlı olarak sosyal ilişkiler ve akrabalık bağları gitgide zayıflamıştır. Çünkü artık insanların birbirlerine olan ihtiyaçları git gide azaldı. Az önce bahsettiğimiz gibi doğrudan faydalar yerine, insanlar birbirlerine farkında olmadan dolaylı faydalar sağlıyorlar.

Eski çağlarda insanlar var olabilmek için birbirlerine muhtaçtırlar. Tek başlarına ağaç kesemezlerdi ve taşıyamazlardı. Ev yapamazlardı veya avlamazlardı. Doğadan gelen zorluklara ve tehlikelere karşı hep birlikte karşı koyuyorlardı. En azından birbirlerinden ödünç şeyler almak zorundaydılar. Özellikle kadınlar için hayat daha zordu. Çünkü köy işleri fiziksel güce dayanıyordu.

Günümüzde işler eskisi gibi artık kaba güce dayanmıyor ve yaşamak için gerekli ihtiyaçları çok kolay satın alabiliyoruz. Evlerimizi ısıtmak için dağdan odun kesmek zorunda değiliz, doğalgaz ve kombiler sayesinde evi ısıtmak için bir tuşa basmak yeterli. Aynı şekilde herkesin güvenliği sağlanıyor. Polis, ambulans ve itfaiye gibi hizmetlere ulaşmak için bir telefon etmek yeterli. Hal böyle olunca insanların bireysel olarak birbirine olan ihtiyaçları oldukça azalıyor. Bu nedenle insanların birbirlerine olan tahammül gücü de düşüyor. İnsanlar birbirlerine kolay kırılıyor ve mesafe koyabiliyorlar. Aynı şekilde akrabalık bağları da bu nedenle zayıflıyor. İnsan gittikçe yalnızlaşıyor. İnsanın bireyselleşmesinin tek nedeni elbette bu değildir, ancak bu çok önemli bir etkendir.

Birbirimize olan ihtiyaçlarımız giderek azalsa da, bir gün birbirimize muhtaç olabileceğimizi unutmayalım. Ama daha güzeli bunu karşılıklı bir çıkar ilişkisi olarak değil, karşılıksız iyilik olarak yapabilmektir. Yaptığımız iyilikler bir şekilde bize mutlaka geri dönecektir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER