Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Hatice Kübra Derya

BAŞIBOŞLUK ÖLÜM GETİRDİ

31 Mart yerel seçim sonuçlarını farklı perspektiflerden ele alan bazı araştırmacılar seçim kaybettiren kısmi nedenlerden biri olarak başıboş köpek sorununu ileri sürdüler. Konunun seçim sonucuna etki ettiği için masaya yatırılmış olmasını düşünmek içime sinmez. Sebep her ne olursa olsun ortada ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun var. Ancak sorunlar ortak akılla çözülür. atırlarsınız. Bir köpeğe tecavüz edilmesi üzerine toplumda infial oluşmuş, tekrar yaşanmaması için hayvanlara eziyet konusu suç kapsamına alınmıştı. Çok yerinde bir düzenlemeydi. Toplum, adalet yerini bulduğunda huzur bulur.

Mevcut durumda da mağduriyetlerin, başıboş ve saldırgan köpeklerden kaynaklanması masaya yatırılırken göz önünde bulundurulması gereken tek şey uyutularak itlaf edilmesi olmamalı. Bunun için de sorunu kaynağına inerek çözmek gerek. Başıboş köpeklerin bu denli artması ve saldırganlıklarının sebebi ne? Hangi tarihten sonra köpek saldırmalarında artış oldu. Artış olduğu dönemde köpeklere yapılan uygulamalar sorgulanmalı. İnsan sağlığında beslenme önemli iken hayvan sağlığında ki önemi hayvan severler tarafından yeterince sorgulanmadı mı? İçeriği ne olduğu belli olmayan çeşit çeşit mama piyasası nasıl bu denli büyüdü? Kendi yiyeceğini kendi bulabileceği şekilde yaratılan bu canlıları yaradılışına aykırı olarak, paketli gıda ile beslemenin saldırganlıklarında ve doğurganlıklarında etkisi olamaz mı? Mama lobisi gücüne güç katarken başıboş hayvan mağdurları ile hayvan severleri karşı karşıya getiren bu sistem sorgulanmalı! Bizler kendi içimizde başıboş köpek sorunuyla beyin fırtınası yaparken sorun Avrupa’nın gündemine de taşındı. Türkiye’ye her yıl milyonlarca turist gönderen ülkeler, seyahat tavsiyelerine kuduz vakalarını da ekledi. Almanya evcil hayvanıyla Türkiye’ye seyahat edeceklere kuduz aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde ciddi sayıda sahipsiz köpek bulunduğu ve bunların agresif davranabileceği uyarısında bulundu. İngiltere, Türkiye’de birçok kentte başıboş köpeklerin saldırganlaştığı uyarısında bulundu.

Belçika, Hollanda benzer uyarı ve tavsiyelerde bulunurken bazı Avrupa ülkeleri de ABD’nin ilgili kurumlarınca yapılan tavsiyelere linklerinde yer verdi. Ve en önemlisi Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi “yüksek risk” kategorisinde tanımladığını ifade etmişti. Eğer başıboş köpek sorunu ivedilikle çözülmezse işin ucu kiminin canına dokunurken, kiminin ekonomisini bozacak. Enflasyonda düşüş hayal ederken bir darbeyi de turizmden ve onu etkileyecek diğer sektörlerden yemeyelim.

Ne bir hayvanın canına, ne bir insanın canına zarar gelmesine, yok olmasına razı olamayız. Artık ivedilikle çözüme kavuşması gereken bir sorundan dolayı toplumda infial olmaması ve bunu siyasi inatlaşmalarına malzeme etmeye çalışanlara fırsat verilmemesi açısından ülkenin gündeminde bomba niteliğinde bir konu var. Bakanlık, belediyeler, Veterinerlik Fakültelerinin paydaşlığı ile başıboş hayvan sorunu için daha akılcı çözümler üretilebilir. Bu sorun için gerekli adımların atıldığını bilmek, sorunun büyümesinden endişelenen toplumu ferahlatacaktır. Uhulet ve suhuletle çözülmesi gereken bir konuyu içinden çıkılmaz hale getirmenin hiçbir tarafa katkısı olamaz.

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu konuyla ilgili bir süredir hummalı bir çalışma yürütüyor. Bakanlar, siyasetçiler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, köpek saldırısı sonucu mağdur olanlar ve aileleri, hayvan severler, esnaf, mahalle sakinleri, sanatçılar, basın mensupları ve kanaat önderleri gibi toplumun birçok farklı kesiminden yüzlerce vatandaşın önerilerini dinliyor, rapor haline getiriyor. Ortada önemli bir sorun olduğu konusunda tüm kesimler mutabık. Konuya taraflı değil duyarlı ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmanın her bir vatandaşımızın görevi olduğunu hissettirerek çalışmayı yürütüyor.

Hayvanlara eziyet etmek kabul edilebilir bir durum değildir. Ama aynı hassasiyet, insan canı içinde geçerlidir. Konu ile ilgili duyarlılığın ve ortak irade sergilemenin ardından eksik olan kanuni düzenleme ile diliyoruz ki insanlarımız, çocuklarımız, yaşlılarımız için sokaklarımız daha güvenli hale gelir. Kuşu ölen çocuğa taziyeye giden peygamberin ümmetiyiz. Hayvanlar konusunda insanlar için hassas olduğumuz kadar hassasız.  Sokakların, insanlar ve hayvanlar için daha yaşanılır hale gelmesi için herkes üzerine düşeni yaptığında zaten ortada başıboşluk sorunu kalmayacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER