Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Handan Boldan

BEREKET

Bereket toplumumuzda çok yaygın bir inançtır. Bir yönüyle giderleri temsil eder. Ancak tam anlamıyla gider kavramıyla açıklayamayız. Herkes yaşamını idare ettirebilmek için bir gelire muhtaçtır. Kimi az kimi ise çok gelir elde eder. Ancak gelir ne kadar fazlaysa, yaşam standartlarının gelişmesine bağlı olarak  giderler de ona göre artar. Ancak giderler sadece temel ihtiyaçlar ve yaşam standartları nedeniyle artmaz. Bereket de burada devreye giriyor.

Kesin bir tanım yapmasak ve kurallarını belirleyemesek de hayatımızda bereketin varlığını az çok gözlemleyebiliyoruz. Bazen yanlış bir yatırım ve tüketim kararı, bazen hastalık veya kaza bize hiç ummadığımız bir masraf çıkarabiliyor ve giderlerimizi arttırabiliyor. En çok da uzun vadede kazançlarımıza ve elimizdeki varlıklara bakıp bir karşılaştırma yaparak bir sonuca ulaşabiliyoruz. Kazancımız iyi olmasına rağmen pek fazla bir birikimimiz yoksa ortada bir bereketsizlik olduğu sonucuna varırız.

Elbette bunun sadece bireysel kararlarla ilgisi yok. Ekonomik sistem de kazancımızın buharlaşmasında etkili. İş ahlakı da öyle. Örneğin işini iyi yapmayan insanlar bir taraftan bizim paramızı boşa harcamamıza neden olurken, diğer taraftan kendilerini de kazandıkları paradan hayır görmezler. Birincisi maddi olarak anlaşılırken, diğeri inançla ilgilidir.

Ancak toplum olarak dürüst olmak, işimizi en iyi şekilde yapmak, borcumuzu zamanında ödemek, harcamalarımıza dikkat etmek aracı gereksinimini en aza indirecektir. Bunun yanı sıra gerçekten ihtiyacımız olan şeylere öncelik vermek, ihtiyacımız olmayan şeylere karşı dikkatli harcama yapmak da giderlerimizi kontrol altına almamızı sağlar. Elbette bu maddi ölçülerin yanı sıra manevî ölçüler de var. Eskiden insanlar alış veriş yaptıklarında veya maaş aldıklarında bereket okurlardı. Ekmeğe saygı, yiyecekleri israf etmemek, haram yememek gibi hasletler de toplumumuzda bereketle ilişkilendirilir. Gerçek şu ki günümüzde kazanç ve mal çok fazla ama geçim darlığı herkesin dilinde. Bu da doğal olarak akla bereket kavramını getiriyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER